De degradatiestrijd tussen Roda JC, Sparta en FC Twente is losgebroken. Als Deventenaar kan ik niet ontkennen dat ik volgend seizoen wel weer een derby in Deventer wil hebben. Dus baalde ik gisteravond wel een beetje na de overwinning van FC Twente op PEC Zwolle. Wie op voorhand had gezegd dat FC Twente na 32 speelrondes op de laatste plaats zou staan, werd voor gek verklaard. Met de vierde begroting van de Eredivisie, zou FC Twente toch wel boven Excelsior, Sparta en NAC moeten kunnen eindigen? Schijn bedriegt blijkbaar. Toch kon FC Twente het gisteren, met de steun van het publiek, opbrengen van PEC Zwolle te winnen. Hierdoor is het gat met Sparta nog maar 1 puntje. Mocht Sparta vanavond geen punten pakken tegen NAC Breda, dan kan het nog erg spannend worden de komende twee weken.

Toch zie ik Sparta en Roda vanavond de punten pakken tegen NAC en PSV. Roda JC gaat helemaal een gemakkelijke avond tegemoet tegen PSV. De Eindhovenaren zullen waarschijnlijk nog dronken op het veld staan na het gefeest van de afgelopen dagen. Ik denk dat Roda na afloop van de wedstrijd vanavond gezellig aansluit in de kroeg.

Maar mijn hoop is in deze ontknoping vooral gevestigd op Fortuna Sittard. Met een jong en fris elftal verbazen ze vriend en vijand in de Jupiler League. Na jaren in de kelder van het profbestaan te hebben gespeeld, komt de slapende reus eindelijk tot leven. Vorig jaar zaten er gemiddeld 2000 mensen in het stadion. Aankomende vrijdag gaan de Limburgers met maar liefst 1200 supporters naar de uitwedstrijd tegen de beloften van FC Utrecht. Niet bepaald de meest aansprekende tegenstander. Maar het kan voor Fortuna een mooi avondje worden. Bij een overwinning op Jong Utrecht en een nederlaag of gelijkspel van NEC kan Fortuna Sittard zomaar promoveren.

Ja, dit zijn voor de neutrale voetbalkijkers de leukste weken. De ontknoping in de Eredivisie en Jupiler League en als toetje ook nog eens de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ aankomende zondag.  Veel voetbalanalisten zijn lyrisch over AZ. Ook ik kan niet ontkennen dat zij erg aantrekkelijk voetbal spelen. Toch weten de Alkmaarders niet te presteren in de grote wedstrijden. Dus zet ik mijn geld maar op Feyenoord.  Die kunnen jullie dus al invullen bij de Toto!

Milan Keskin