Deventer ontwikkelt zich de laatste jaren als broedplaats voor de IT-branche waardoor de bedrijvigheid in deze ‘Silicon Valley aan de IJssel’ een bovengemiddeld hoog aandeel heeft op de totale bedrijvigheid in Deventer, zo meldt RTV Oost.

“Dit is zowel een ambitie als een kans”, stelt D66 vindt fractievoorzitter Jan Schuring.  

“Deventer ontwikkelt zich als een magneet voor de IT branche. Denk niet alleen aan Topicus, maar ook aan heel veel grotere en kleinere bedrijfjes, zo’n 2300 bedrijven, die samen een positieve bijdrage leveren aan de lokale economie.” 

Naast de IT-branche legt ook het onderwijs geen windeieren, ze profiteert van de groeiende IT-sector, met onder andere veel extra leerplekken voor studenten. Die na hun studie ook aan de slag gaan bij zo’n bedrijf. 

Gemeente moet magneetfunctie versterken
Om de positie van IT-magneet te behouden moet het vestigingsklimaat voor deze branche optimaal blijven. Dat betekent volgens D66 dat er voldoende IT-opleidingen zijn, dat er voldoende starters- en koopwoningen zijn en dat Deventer een aantrekkelijk en breed voorzieningenniveau heeft voor deze qua leeftijd jonge doelgroep. De economische partners in Deventer vragen dit ook aan de gemeente. Schuring: “Dus help om talenten en bedrijven te vinden die zich blijvend willen verbinden aan Deventer.”