Crowdfunding dreigt aan het eigen succes ten onder te gaan, zo meldt RTV Oost. Een mooi voorbeeld van een geslaagde crowdfundactie is strandpaviljoen Meadow in Deventer. Eigenaar Koos Janssen haalde 192.000 euro op bij 142 mensen. Het gaat om een lening die Janssen in zes jaar met rente terugbetaalt. De ondernemer heeft bewust gekozen voor de financiering via crowdfunding in plaats van een lening bij de bank. “Ik heb nu 142 mensen die de zaak een warm hart toe dragen. Zij zijn mijn ambassadeurs en hebben er zelf ook alle belang bij dat de zaak een succes wordt.” 

Vrijheidsbeeld 

Crowdfunding, ook wel publieksfinanciering genoemd, is een alternatieve manier om een project of onderneming te financieren zonder tussenkomst van financiële tussenpersonen zoals een bank. Deze manier van financieren is niet nieuw. Een van de bekendste voorbeelden van publieksfinanciering is het Vrijheidsbeeld in New York. Het beeld werd door Frankrijk geschonken, maar de sokkel moesten de Amerikanen zelf betalen. Omdat de stad New York en het congres de hand op de knip hielden, riep kranteneigenaar Joseph Pulitzer zijn lezers op een bijdrage te doneren. Als dank kreeg iedere donateur een miniatuur beeldje. 

Verzadiging 

Deventenaar Koen van Vliet studeerde af op het onderwerp crowdfunding en schreef er een boek over. Van Vliet concludeert dat er meerdere vormen van publieksfinanciering mogelijk zijn: crowdfunding als donatie, als lening en als investering met eventueel aandelen. Van Vliet: “Voor een succesvolle actie is het belangrijk dat mensen zich er betrokken bij voelen, binding met de regio of het gebied hebben óf dat ze er iets voor terugkrijgen.” Van Vliet signaleert ook dat er een overvloed is aan inzamelingsacties en dat verzadiging van het fenomeen crowdfunding op de loer ligt.