COVID-19
De ziekte wordt verspreid door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. Sinds de uitbraak zijn er 124 Deventenaren die het coronavirus hebben opgelopen. In totaal zijn er in onze stad 39 ziekenhuisopnames geweest en 22 zijn aan het virus overleden.

Donderdag 27 februari
Eerste besmetting
De eerste besmetting in Nederland wordt vastgesteld, meldt het RIVM. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand. Diezelfde nacht wordt een tweede besmetting geconstateerd in Diemen. 

Vrijdag 6 maart
Eerste dode, thuisblijven in Noord-Brabant
Een 86-jarige man uit de Hoeksche Waard is overleden aan de gevolgen van Covid-19. Hij is de eerste Nederlandse dode. In Noord-Brabant wordt door het RIVM geadviseerd om bij verkoudheid, hoesten of koorts sociaal contact te beperken.  

Maandag 9 maart
Geen handen meer schudden
Op een persconferentie van Premier Mark Rutte en RIVM-baas Jaap van Dissel wordt opgeroepen om geen handen meer te schudden.  

Donderdag 12 maart
Blijf thuiswerken
De sfeer is omgeslagen. Op een persconferentie van Rutte, Bruins en Van Dissel worden er heftige maatregelen aangekondigd. Iedereen moet thuiswerken als dat kan, behalve mensen in vitale beroepen. Alle evenementen met meer dan honderd mensen worden afgelast, iedereen met klachten moet thuisblijven en het contact met kwetsbaren en ouderen moet vermeden worden. De scholen blijven wel open, tot onvrede van de Tweede Kamer en leraren. De maatregelen gelden in elk geval tot 1 april. De hoop om het virus uit te roeien, is opgegeven. Het doel is nu om verspreiding te vertragen, opdat de ziekenhuizen niet overspoeld worden.  

Zondag 15 maart
Eerste besmetting in Deventer
Het coronavirus heeft nu ook in Deventer toegeslagen. In Deventer zijn twee mensen positief getest.

Zondag 15 maart
Scholen, restaurants en cafés sluiten
Bruins en zijn collega-minister Arie Slob kondigden op een persconferentie aan dat alle restaurants, cafés, sportclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops in Nederland zullen sluiten om 18.00 uur, nog geen half uur na de persconferentie. We spraken met de eigenaar van Café Braakhekke in Bathmen & met Biercafé De Heks. Ook scholen en kinderopvangcentra worden gesloten, behalve voor kinderen van ouders in vitale beroepen. Ook wordt er een oproep voor ‘social distancing’ gedaan. De richtlijn is anderhalve meter afstand.
Wij spraken hier ook over met Peter Brouwer, binnenstadmanager Deventer, hij geeft toelichting op de actuele situatie in Deventer ten tijde van de coronacrisis.

Maandag 16 maart
Toespraak Rutte
Premier Rutte spreekt rechtstreeks het land toe en hij heeft een donkere boodschap. „Het virus is onder ons en zal onder ons blijven. Er is geen eenvoudige of snelle uitweg.” Hij stelt dat een groot deel van de bevolking besmet zal raken, maar daardoor wordt er wel groepsimmuniteit opgebouwd.  

Dinsdag 17 maart
Deventer applaudisseert voor de mensen in de zorg
Om stipt 20.00 uur applaudisseerde Nederland dinsdagavond voor iedereen die hard doorwerkt om ons land draaiende te houden. Ook Deventenaren lieten van zich horen van de Platvoet tot de Jan Luykenlaan en van de Grote Overstraat tot de Roggestraat. Maar ook in Borgele en op de Zandweerd. Op verschillende plekken in Deventer werd een applaus ingezet om de mensen die keihard doorwerken tijdens de coronacrisis een hart onder de riem steken. Ook hield burgemeester Ron König een toespraak voor zijn gemeente.

Donderdag 19 maart
Bruno Bruins treedt af
Minister Bruno Bruins treedt af nadat hij de avond ervoor onwel was geworden tijdens een debat. Minister Hugo de Jonge neemt het coronadossier over. Hij zal worden ondersteund door de op 23 maart aangestelde minister Martin van Rijn. 

Vrijdag 20 maart
Eerste Deventenaar overleden door corona
Een inwoner van 78 uit Deventer, die al eerder positief gestest is op het coronavirus, is 19 maart overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dit is het eerste overlijden na besmetting met het coronavirus in de gemeente Deventer. Burgemeester Ron König: “Mijn medeleven gaat uit naar familie en nabestaanden.” Op deze dag hield Drtv ook een corona uitzending, waarin we het woord gaven aan organisaties, ondernemers en andere mensen die in Deventer getroffen zijn door de corona maatregelen. 

Maandag 23 maart
‘Intelligente lockdown’
In het weekend van 21 en 22 maart trekken mensen massaal naar stranden, parken en bossen. Volgens minister Ferdinand Grapperhaus is dat „slordig, laconiek en asociaal”. Daarom worden er strengere maatregelen aangekondigd op een persconferentie waar maar liefst vier bewindspersonen aanwezig zijn: Rutte, Grapperhaus, De Jonge en Van Rijn.
De boodschap die ze nadrukkelijk gaven was: blijf zo veel mogelijk thuis en houd anderhalve meter afstand. Er komen boetes voor wie zich niet aan de regels houdt en alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden tot 1 juni 2020 verboden. Als iemand in een huishouden koorts heeft, moet het hele huishouden binnenblijven. Contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, mogen tot 6 april hun werk niet meer uitoefenen. 
Volgens Rutte is het een ‘intelligente lockdown’ en zou een totale lockdown de volgende stap kunnen zijn. Er heerst na afloop veel onduidelijkheid over de aangekondigde maatregelen en tot wanneer die gelden. We gingen die dag naar de Jumbo in Bathmen en vroegen hoe zij er voor stonden in deze tijd. Kijk het interview hier terug.

Donderdag 26 maart
Restaurant Boas is failliet verklaard: ‘Corona was het laatste zetje’
Het restaurant aan de Walstraat is failliet. Curator Paul Schepel noemt de horeca-zaak het eerste financiële slachtoffer van de coronacrisis.
“Corona heeft het laatste zetje gegeven. Als je geen reserves hebt, gaat het nu heel snel”, zei de curator. Het restaurant met Franse keuken is sinds 2008 gevestigd in de Walstraat en sindsdien een favoriet van veel Deventenaren.  

Vrijdag 27 maart
Corona uitzending op Deventer radio
In deze corona uitzending hebben wij onder andere met DAVO Brewpub, Hotel Finch en de Spar, maar ook bijvoorbeeld met de Deventer Sportploeg gesproken.

Dinsdag 31 maart
Verlenging maatregelen
De coronamaatregelen worden door het kabinet verlengd tot en met dinsdag 28 april. De scholen zullen langer dicht blijven, vanwege de meivakantie, die tot en met 3 mei duurt.
Rutte waarschuwt: „Na 28 april gaan we echt nog niet meteen terug naar de normale situatie.” Hij hoopt dan wel delen van het normale leven op te kunnen pakken. De uitbraak van het coronavirus bevindt zich op een hoogtepunt: 31 maart wordt de dag met de meeste bij het RIVM gemelde overledenen, namelijk 165 meldingen.