Covid-19
De ziekte wordt verspreid door hoesten en niezen. Via kleine druppeltjes komt het zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus. In Deventer zijn er sinds de uitbraak 266 Deventenaren die het coronavirus hebben opgelopen. In totaal zijn er 46 ziekenhuisopnames geweest en 32 zijn aan het virus overleden.

Vrijdag 3 april
Corona uitzending op Deventer radio
We spreken onder andere met wethouder Thomas Walder, Lilian Vos en de Support Your Local, maar ook met Jan Wezendonk van Stichting Kinderhulp. Kijk hier de livestream terug.

1 – 20 april 
Geen nieuwe maatregelen, zicht op versoepeling 
Gedurende de maand april volgen er geen nieuwe maatregelen. Op de IC’s wordt het spannend, maar die kunnen het aan. Het aantal bedden is op 5 april verdubbeld tot 2.400 en er worden dagelijks minder patiënten opgenomen in het ziekenhuis. 

Rutte roept op om vol te houden en is tevreden met het rustig verlopen paasweekend. Ook laat hij weten dat terug naar normaal een weg van lange adem zal zijn en dat Nederland zich moet voorbereiden op de „anderhalvemetersamenleving”. Drie ‘ankerpunten’ worden vastgesteld voor het verlichten van de maatregelen. Er moet goede zorg geleverd kunnen worden aan corona- en niet-coronapatiënten, ouderen en kwetsbaren moeten voldoende beschermd zijn en er moet zicht zijn op de verspreiding van het virus. 

18 – 20 april 
Open dagen Saxion gaan online gewoon door 
Door de coronacrisis kunnen open dagen ook niet doorgaan. Het Saxion in Deventer bedacht een oplossing en gaat dit weekend toch hun open dagen houden. Uiteraard niet in de scholen maar online. Op vrijdag kunnen studenten met hun ouders voorlichtingsvideo’s van 65 opleidingen, gebouwen en faciliteiten bekijken. In maximaal twintig minuten vertellen docenten en studenten over hun opleiding. Op zaterdag en zondag zitten docenten en studenten in digitale klaslokalen klaar om vragen te beantwoorden tijdens livestreams. 

Dinsdag 21 april 
Hoofdsponsor van Go Ahead Eagles stopt ermee 
Slecht nieuws voor Go Ahead Eagels. Thermen Bussloo gaat na drie jaar stoppen als de hoofdsponsor van de voetbalclub. Door de coronacrisis heeft het bedrijf het financieel zwaar, het bedrijf is nu al een maand dicht.
Wij spraken Jan Willem van Dop, algemeen directeur van Go Ahead Eagles over hoe zij de coronacrisis ervaren. Luister hier het interview.

Dinsdag 21 april 
Maatregelen verlengd tot 20 mei, basisscholen 11 mei open 
Het kabinet heeft de corona maatregelen verlengd tot 20 mei. Restaurants en cafés blijven dicht en in verpleeghuizen blijft bezoek niet toegestaan. Basisscholen en kinderopvangen mogen vanaf 11 mei wel weer (gedeeltelijk) open. Ook krijgen kinderen meer ruimte om te sporten. Het verbod op evenementen is verlengd tot 1 september, waaronder het betaald voetbal.
Wij hebben Auke Selling, directeur van OBS de Wizard gesproken om te vragen hoe dit in zijn werking gaat en hoe de school zich hierop aan het voorbereiden is. Luister hier het interview.
Terwijl de horeca dicht moest blijven heeft Peter Brouwer ervoor gezorgd dat je nog wel veilig kunt winkelen in de binnenstad, bekijk hier wat hij erover vertelde. Wij waren ook in de binnenstad om te kijken hoe de lijnen eruit zagen. Ook Michael van sneakerwinkel Deaup zorgde ervoor dat het veilig was om bij hem te winkelen.

Vrijdag 24 april
Corona uitzending op Deventer radio
In deze drie uur durende livestream was er onder andere aandacht voor lokale initiatieven, Go Ahead Eagles en 4 mei. Luister hier naar de interviews.

Vrijdag 1 mei
Corona uitzending op Deventer radio
In deze drie uur durende livestream was er onder andere aandacht voor lokale initiatieven, Go Ahead Eagles en Piknik. Luister hier naar de interviews.

Woensdag 6 mei 
Eerste grote versoepelingen en een routekaart uit de lockdown 
De eerste grote versoepelingen van de coronamaatregelen zijn aangekondigd door premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Zo is er een „routekaart” opgesteld tot 1 september.
Nog steeds blijft gelden dat iedereen anderhalve meter afstand moet houden en zoveel mogelijk thuis moet werken. Een week voor iedere versoepeling wordt besloten of die ook daadwerkelijk kan worden doorgevoerd of dat het virus toch te veel is opgelaaid.

  • Vanaf 11 mei is het niet meer ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ maar ‘blijf thuis bij klachten’ en ‘vermijd drukte’. Ook mogen vanaf dan contactberoepen en buitensporten weer uitgeoefend worden en samenkomsten tot tien man zijn toegestaan. 
  • Vanaf 1 juni mogen restaurants, middelbare scholen, musea, theaters en bioscopen weer open. Ook is het per 1 juni verplicht om mondkapjes te dragen in het openbaar vervoer. Iedereen met klachten in Nederland wordt vanaf 1 juni getest.
  • Per 1 juli mogen campings en vakantieparken weer open en zijn bijeenkomsten met maximaal 100 personen toegestaan. 

Wij zijn bij een aantal contactberoepen langs geweest om te kijken hoe ze het nu allemaal aanpakken. Wij zijn langs geweest bij Clean Cuts Barbershop, Daworka schoonheidsspecialiste, Bart Wijnands van de Fysiofiets en bij rijschool Draaijer.
Ook bij Fitlife4U Fitnesscentrum in Deventer is buitensporten met apparaten mogelijk, wij gingen hierheen om te kijken hoe ze dat gedaan hadden. Ondertussen hoopte ze bij The Gym in Deventer dat je weer binnen mocht sporten, om te kijken hoe ze dat van plan waren met de corona maatregelen zijn we daar ook gaan kijken.

Vrijdag 8 mei
Corona uitzending op Deventer radio
In deze drie uren werden de nieuwe (versoepelde) maatregelen besproken. Zo werd er o.a. in gesprek gegaan met Jan Willem van Dop (GAE), Ibo Derin (Sportschool The Gym), Gabriel Oostvogel (Deventer Schouwburg) en Heidi Blom (The Beautysaloon Deventer). Luister hier naar de interviews of bekijk de livestream hier terug.

Vrijdag 15 mei 
Kinderen schrijven boodschap voor de medewerkers van het Deventer Ziekenhuis 
Vandaag werd in het Deventer Ziekenhuis het project Lichtpost onthuld. Voor dit project schreven kinderen een boodschap voor de zorgmedewerkers van het ziekenhuis. Dit om ze een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis.
Wij zijn langs geweest bij het politiebureau voor het lichtpost om te vragen wat ze ervan vinden.

Vrijdag 15 mei
Corona uitzending op Deventer radio
Er werd o.a. gesproken met Samantha Ten Voorde (Eigenaresse ‘Hairdesign by sem’), Ron König (burgemeester), Maarten van Veen (de Stadstroubadour), Wendy Bil (Coördinator ICM Basis) en Rob van den Hove (Directeur bestuurder MIMIK). Luister hier naar de interviews of bekijk de livestream hier terug.

Dinsdag 19 mei 
Versoepelingen gaan door 
De versoepelingen, die twee weken geleden werden aangekondigd, gaan door. Rutte noemde op een persconferentie de volgende stap „verantwoord”. Het aantal corona doden en patiënten op de IC is de afgelopen weken verder afgenomen. Maar Rutte wees er ook op dat een tweede piek in besmettingen voorkomen moet worden. “Versoepelingen van de maatregelen maakt het nog belangrijker dat we ons aan de regels houden.” Hij doelde niet alleen op de volksgezondheid. “Een tweede lockdown zou veel slechter zijn voor de economie.”
Restaurants, cafés, bioscopen en theaters mogen vanaf 1 juni open met een maximum van 30 gasten. Ook middelbare scholen, musea en terrassen gaan dan weer open en vanaf 15 juni mogen verpleeghuizen weer bezoekers ontvangen.
Wij spraken Theatermanager Vue Martijn Neijenhuis om te vragen hoe zij ervoor zorgen dat de bezoekers veilig een film kunnen kijken in de bioscoop en ze zich aan de maximum aantal bezoekers houden. Luister hier het interview.

Vrijdag 22 mei
Corona uitzending op Deventer radio
In deze drie uur durende corona uitzending werden onder andere tips gegeven om de corona tijd door te komen en werd er gepraat over de huidige situatie. Zo werd er o.a. gesproken met Marianne Lentz (regiomanager UWV), Rianne Lenselink (Curves), Bart Wijnands (fysiotherapeut) en wethouder Thomas Walder. Luister hier naar de interviews.

Vrijdag 22 mei
Eerste aflevering van Deventer Binnenstad Draait Door
De talkshow ‘Deventer Binnenstad Draait Door’ is een initiatief van het Deventer binnenstadsmanagement. Black Tie Media produceerde het programma in opdracht van Drtv. De opnames vonden plaats bij het Sandton IJsselhotel. presentator Durk-Jan Sinnema sprak met de volgende ondernemers: Peter Brouwer (binnenstadsmanager), Paul Klösters (Eigenaar St. Tropez en St. Maxime), Lilian Vos (Programmaleider amateurkunst & VT Kunstcircuit), Tim van Beek (Sportbeleidsmedewerker Sportbedrijf Deventer.) Bekijk hier de eerste aflevering.

Vrijdag 29 mei
Corona uitzending op Deventer radio
Er was wederom een speciale corona uitzending op Drtv radio, ditmaal de laatste. In deze drie uren werd er o.a. gepraat over de versoepelingen en huidige situatie. Zo werd er o.a. gesproken met Jim Kievit (Grafisch ontwerper en eigenaar JimKi), Anja Winkelaar (directeur Carinova), Thierry van Voorst tot Voorst (directeur Centrumgarage Deventer) en Gerard Groeneveld (marktmeester). Luister hier naar de interviews.

Vrijdag 29 mei
Tweede aflevering van Deventer Binnenstad Draait Door
De talkshow ‘Deventer Binnenstad Draait Door’ is een initiatief van het Deventer binnenstadsmanagement. Black Tie Media produceerde het programma in opdracht van Drtv. De opnames vonden plaats bij het Sandton IJsselhotel. presentator Durk-Jan Sinnema sprak met de volgende ondernemers: Claire Evers (Brand manager / economisch marketeer Deventer Marketing & VVV), Max Hertzdahl (Eigenaar Jackies, No11 en The Lemon Tree), Erwin Rouwendal (Eigenaar Bruna binnenstad), Henk van Zwam (Voorzitter Raad van Bestuur Carinova) Bekijk hier de tweede aflevering.