Via #coronahulp bieden Nederlanders op Twitter massaal hulp aan mensen die door het coronavirus bang zijn of geïsoleerd raken. Dat is hartverwarmend. Maar denk ook aan ouderen, buren en kwetsbaren die niet op social media zitten. Daarom hier een aantal suggesties hoe jij kunt helpen.  

Ouderen en mensen met chronische ziekten zijn vatbaarder voor het coronavirus. Ze zijn misschien bezorgd of gespannen. Het Rode Kruis adviseert iedereen (telefonisch) te checken of  je iets voor ouderen en chronisch zieken kunt doen.

  • Bied aan boodschappen te doen;
  • Raad aan het openbaar vervoer te vermijden en bied een lift aan;
  • Informeer of hun voorraad medicijnen toereikend is;
  • Meld je aan als vrijwilliger bij burgerhulpnetwerk Ready2Help om te assisteren bij hulpinzetten.

Behoefte aan voorlichting

Diverse zorginstellingen voor ouderen nemen contact op met het Rode Kruis. Zij geven aan dat ouderen angstig zijn en dat er behoefte is aan extra voorlichting èn aandacht vanuit hun eigen sociale netwerk.

Veilig helpen

Het is natuurlijk wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Wil je iets doen voor iemand in thuisisolatie of quarantaine? Dan is het verstandig om niet bij hen binnen te stappen. Je kunt boodschappen of andere benodigdheden bij de voordeur afzetten. En als je een praatje wil maken, gaat dat het veiligst via de telefoon. Houd sowieso altijd in je achterhoofd dat hygiëne van jouw kant belangrijk is.

Risico verkleinen

Met simpele maatregelen kunnen we de kans op verdere verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk verkleinen. Essentieel: goed handenwassen, niezen en hoesten in de elleboog en afstand houden van mensen met ziekteverschijnselen.