De gehele tekst staat bij Mattheus 6 : 19 – 34;

“Wees niet bezorgd voor de dag van morgen, want de dag van morgen zal zijn eigen zorgen hebben, elke dag heeft genoeg aan zijn eigen kwaad”

Er wordt gezocht naar een levenshouding, een levenshouding die zich kenmerkt door vertrouwen in de toekomst. “Vertrouw op het hetgeen je overkomt” zei mijn vroegere toneel docent al; met andere woorden ‘probeer’, meer dan je dat gewend bent, te leven in het hier en nu. Dat betekent niet dat je dan maar als een losbol moet gaan gedragen, maar veel existentiële angsten worden geboren uit een overmaat aan zorg, aan een overmaat aan voorzorgsmaatregelen om dat wat ons mogelijke ten kwade boven het hoofd hangt te beteugelen, hoe vaak komen al die gedachten dan uit? Al die gedachten kwamen voor hooguit 5 % uit. Ik houd me dus niet zo erg meer bezig met mijn toekomst.

Het is ook niet een soort schouderophalend ‘We zien wel waar het schip strandt’ Nee, het is een vertrouwen dat wat ik aan mogelijk onheil dan in mijn toekomst tegenkom dat ik dat dan op dat moment kan opvangen. Op zo’n manier maak ik me geen zorgen voor de dag van morgen. Die denkwijze, die levenshouding, geeft mij nu veel ruimte in mijn denken en handelen en geeft mij een optimistisch gevoel richting de toekomst, hoe die er uit ziet. Omarm het goede van vandaag en doe dat morgen weer!

Geschreven door parttime predikant Cees de Gooijer van doopsgezinde/remonstrantse Gemeente Deventer.