COLUMN21

e l v i r a s a l e t

IMAGINE..!

Lieve Erik,

Ik loop graag met mijn hond Spencer, prachtige jachthond, regelmatig door de weilanden bij de IJssel. Afgelopen week was ik vroeg en dan zie je de hazen alle kanten uitschieten. Spencer gaat daar graag achteraan is snel maar nooit snel genoeg. Het is altijd wel een heel mooi gezicht, hij in een streep erachter aan en de haas maakt vaak een snel bochtje in het hoge gras en is weg. Iets verder op zie ik plotseling  een mooie jonge Hinde in het hoge gras staan. Zij staart naar Spencer en hij blijft zowaar staan en staart naar haar. Ik moet opeens aan Lara van Ruijven shorttrackster denken, zo triest jij zult het ook wel gelezen hebben een jonge vrouw van 27 jaar die de pech had dat haar immuunsysteem tijdens een trainingskamp met de Nationale Shorttrackselectie in de Franse Pyreneeën haar opeens in de steek liet.

Intens triest, niet te bevatten een nachtmerrie. Het nieuws sloeg in als een bom ook bij de langebaanrijders. Ook binnen ons team.  Lara was snel, ‘panter’ Lara werd zij genoemd, zo snel als een panter die toeslaat met een enorme snelheid. Zij werd als eerste Nederlandse shorttrackster vorig winterseizoen (2019-2020) Wereldkampioene op de 500 meter. Een ultieme droom voor menig sporter en Lara had die eeuwige roem bereikt in Sofia Bulgarije, dol blij en dat smaakte naar meer. Ze was volop in voorbereiding, na een blessure aan haar schouder richting het nieuwe shorttrackseizoen om haar titel te verdedigen. Zij was ook een vaste waarde in de relayploeg. Ik kende haar alleen van ‘hallo en dag’, als we in Thialf  elkaar bij toeval tegenkwamen in een gang of in het restaurant daar. De shorttrackselectie traint vaak op woensdag in Thialf op hetzelfde uur als wij onze rondjes draaien op de 400meterbaan.  Zij stond bekend als altijd vrolijk en positief, had een enorm doorzettingsvermogen en ijzeren discipline om te leven als een topsporter. Twee weken heeft zij gevochten, twee operaties die helaas geen verbetering brachten. Nieuwe complicaties deden zich weer voor, wreed genoeg was er daarna geen enkele hoop meer op genezing. Het slechte nieuws volgde erop dat panter Lara veel te jong in het bijzijn van haar geliefden was overleden. Imagine dat je dit noodlot overkomt,  twee weken tussen hoop en vrees, en dan dit tragische einde, dit is niet te bevatten….

De Corona is ook nog steeds onder ons, de laatste dagen laait het overal in de wereld weer op, ook weer dichter bij huis in Nederland! Het zomerijs komt er aan, Thialf opent op 27 juli a.s. voor de topsport weer haar deuren. Veel is er al om te doen geweest, wat is verantwoord. Maar ook het kostenplaatje om de deuren te openen was een ding, financieel staat Thialf er niet goed voor. Een groot aantal personeelsleden zijn al gedwongen vertrokken. In Inzell was er al eerder zomerijs, schaatser Sven Kamer liet voor de camera van de NOS weten dat hij het armoedig vond om uit te moeten wijken naar buitenland, als schaatsland nummer 1.

Wij zitten een jaar voor de volgende winterspelen aldus Kamer en vindt het vreemd dat iedereen (KNSB-NOCNSF-THIALF) naar elkaar zitten te kijken. Intussen heeft de Provinciale Staten van Friesland zich er ook mee bemoeid wat na een pittige vergadering resulteerde dat de ‘geldkraan’ van alle kanten gelukkig weer openging en daarmee Thialf gered was voor de time being! Imagine… geen Thialf meer in Nederland, schaats-tempel nummer 1 niet alleen voor ons Nederlanders maar ook voor het Buitenland!

Wat leeft een mens in een vreemde tijd hé Erik? The show goes on denkt iedereen, in jouw sportwereld en in de mijne. Als je om je heen kijkt zie je nog maar weinig terug van de 1.5m samenleving. Afgeladen winkelstraten, terrassen en stranden. Vliegtuigen stijgen weer op. Vakanties worden weer gepland en nog steeds geen vaccin.  Je vraagt je af, ‘hoe kan het’ hebben wij niks geleerd van de wereld om ons heen.  Corona maakt een comeback met bijna 1000 gevallen in één week in ons landje! Nog schrikt niemand, tot het je eigen wereldje raakt lijkt het haast. Het RIVM meldt dat de komende maand cruciaal is.

Terug naar de sport en de belevingen, wij zijn op een missie richting het winterseizoen en zo ook bij jouw Cluppie denk ik. Wij skeeleren, sprinten op de atletiekbaan Keizerslanden in Deventer. Rijden onze tijdritjes door het IJssellandschap. Bewust er voor gekozen om niet naar het buitenland te vertrekken voor een trainingskamp. Holterberg, Knobbel en de Veluwe zijn prachtige trainingsgebieden. Tussendoor lunch bij de Buitensoos in Deventer, Woody’s op de Holterberg en een groot aantal dagen bij NuNu in Schalkhaar een aanrader om daar eens te gaan eten. Heel vriendelijk en alles is mogelijk, heerlijk buiten zitten aan lange tafels. De jongens pakten een bal en even waande ik mij in Inzell. Iedereen sliep gewoon thuis en toch een fantastisch trainingskamp gedraaid. Maar Erik, je ontkomt er niet aan bij de huidige getallen dat je denkt, komt er wel een winterseizoen op het ijs! En gaat jullie competitie wel van start!

Imagine……een greep uit een aantal sporten, eerst ging Skiën WorldCup Finale niet door, WK Shorttrack Seoul, WK Atletiek Indoor China, Formule 1 Zandvoort ook niet, de Zomerspelen niet door, voetbalcompetities,  Wimbledon, de Giro, de Tour niet, de Vuelta ook niet! In eigenland de Nijmeegse Vierdaagse….en er zal vrees ik nog wel meer volgen wat niet door gaat.

Ik denk, IMAGINE…. wat is werkelijk belangrijk…….een dag later loop ik met mijn hond Spencer in het bos. Het is vroeg, het bos dampt nog en de eerste zonnestralen komen tussen de bomen door wat een schoonvallig schouwspel oplevert. Tussen de bomen door zie ik een prachtig weitje en tot mijn verwondering zie ik weer een jonge Hinde dit keer met een oudere Hinde staan te grazen!  Spencer krijgt de jonge Hinde met haar moeder ook in het vizier, wederom blijft Spencer doodstil naast mij staan. Ik denk die prachtige panter is veranderd in een schitterende Hinde. De Hinde kijkt nog één keer onze richting uit en verdwijnt samen met de oudere Hinde in de grazige weiden……ik kijk naar boven en zie een strak blauwe lucht en denk, rust zacht lieve Lara van Ruijven….