COLUMN19

e l v i r a  s a l e t

VRIJHEID ÉN VRIJHEID… ÉN ALLES ER TUSSENIN!

Lieve Erik,

De zon schijnt weer, tenminste dat denken wij! Het was een dag dat je wist dat die ooit weer zou komen toch… Vrijheid.., ja Erik, Vrijheid heeft vele gezichten gekregen voor ons allemaal. Wij leven in een wonderlijke wereld nu, de wereld blijft kraken en zoeken. Het is op dit moment een wereld van twijfel versus zekerheid, zekerheid waar wij allemaal zo’n behoefte aan hebben. Je schaamt je haast dat je snakt naar een stukje vrijheid wat sporten betreft. Je ziet de beelden op de TV van de ‘dodenherdenking’ op 4 mei 2020, een eenzame Koning op de Dam. Je ziet in heel Nederland verlaten straten en vechtende doctoren, verpleegkundigen en de eenzame mens zonder ‘vrijheid’ in een bed of achter het glas. Je ziet de Rijksoverheid ook twijfelen, geven wij weer meer Vrijheid…. doen wij dat niet, beperken wij die Vrijheid dan ‘mort’ het volk!

Als het volk dat doet, ‘mort’ ook de oppositie. Geven wij wel meer Vrijheid terug én het gaat mis… dan ‘schreeuwt’ diezelfde groep mensen. Wat zit er tussenin? Volgens mij Erik niet zoveel als je de Virologen mag geloven, wij balanceren op een wankel evenwicht… van Vrijheid èn Vrijheid en alles wat er tussenin zit! Denk dat wij nog steeds blij moeten zijn met een verstandige Rijksoverheid. Zij twijfelen niet maar geven stapsgewijs de kostbare vrijheid terug. Deze generatie heeft de vrijheid hopelijk meer weten te waarderen. Maar een Nederlander blijft een Nederlander, van beperkingen wil niemand wat weten. Vrijheid blijheid, toch denk ik dat wij met z’n allen nog even heel verstandig moeten zijn.

Terug naar de sportwereld, TV beelden van oude fiets- voetbal- atletiek-wedstrijden zijn mooi maar ook dat gaat vervelen en iedereen wil graag zelf de ‘handdoek’ weer oppakken. Het nieuws over Corona hoe gek het ook klinkt, went. Daar schuilt ook het gevaar. Laten wij alert blijven, het gevaar is nog steeds niet helemaal weg, in onze ogen is die al wel geweken.  Wij hebben onze sportdromen van morgen naar later moeten verbannen. De Tour wacht, de Olympische Zomer Spelen wacht… op Vrijheid. Er worden nieuwe stippen aan de horizon gezet. De Tour eind van de zomer is dat mogelijk, de Spelen volgend jaar? Iedereen zoekt nu solo zijn weg, welke weg denk je Erik… ja inderdaad de weg naar de Vrijheid maar je weet nu niet wat je te wachten staat. Een onzichtbare vijand houdt ons op onze plaats. De topsport maar ook de recreatiesporter wil weer aan de slag, het wordt mooi weer en dan roept de buitenwereld.

Ja Erik, ik weet niet of je het meegekregen hebt maar binnen ons schaatswereldje heeft een redelijk aantal verschuivingen plaatsgevonden, bijna in de stilte van de storm Corona. Wat natuurlijk ook niet zo raar was met al het verschrikkelijke nieuws rondom dat virus. Maar toch de wereld kraakt maar draait gelukkig ook door.  Er is nieuws zowel bij de senioren als ook bij junioren. Ik voel, je nieuwsgierigheid is gewekt. Houd je vast Erik; de Schaats-Team’s  Jumbo-Visma en Reggeborgh leveren niet alleen op het ijs maar ook daarbuiten een ware veldslag! Kjeld Nuis van Jumbo-Visma naar Reggeborgh dat was al een aardverschuiving. Maar daarna Dai Dai Ntab en Kai Verbij van Reggeborgh naar Jumbo-Visma had iets van “The Empire Strikes Back”.

Ook bij de jeugd vond een aardverschuiving plaats. In Enschede is Gerard Kemkers een Opleidingsploeg gestart, die gesponsord wordt door TalentNED. Een groot aantal junioren A zijn uit de RTC’s Noord, Noord-West, Midden en Zuid-Holland  (Regionale Talenten Centra’s van de schaatsbond KNSB) gestapt, waaronder ook jeugd uit de regio Deventer. RTC OOST ziet Stefan Westenbroek, Joep Wennemars, Cris Frederiks en Eline Jansen vertrekken naar Enschede. Uit RTC Midden zijn 4 rijders; Marit van Beijnum, Max de Graaf, Max Douma en Sven Kemp, naar de Opleidingsploeg van SprintTeam OOST in Deventer over gestapt. Zij gaan ook in Deventer wonen. Zij versterken het team waarin Junioren Wereldcup/WK rijder Kai in ’t Veld en Junioren Wereldcup en Jeugd-Olympisch rijder Sebas Diniz al rijden.

Dat is nieuws Erik. Alleen de vrijheid om weer samen te trainen ontbrak nog.  In dat vacuüm moet je beslissen over vrijheden, gaan wij weer gezamenlijk trainen. Ik denk nu aan een mooie uitspraak van Max Verstappen ‘als je twijfelt altijd gas geven’. Degene die mij goed kent weet dat ik daarvan hou. Nooit twijfelen, twijfel is een slechte raadgever. De zon schijnt toch echt wel weer. Erik in gedachten zie ik je met de zon op je gezicht en een grote glimlach richting het Go Ahead Eagles Stadion fietsen. Bij jouw ‘Cluppie’ is dat niet zo eenvoudig. Trainingen zou je nog wel kunnen doen met 2 meter afstand, maar wil je de bal bemachtigen dan wordt dat heel krap, niemand beschikt over een uitschuifbeen! Maar ik hoorde op NOS Sport dat de KNVB druk bezig is om daar een oplossing voor te vinden. Hoorde ook Van Gaal op TV dat de rijen zich dan eerst wel moeten gaan sluiten.

Vrijheid samen delen… dat blijft blijkbaar moeilijk. Bij ons ligt dat iets eenvoudiger, het is ‘goed dooi’ en dan zitten wij op de fiets, op een atletiekbaan of in het bos. De skeelerbaan wordt alweer wat lastiger….ja creatief omgaan met ruimte wordt het motto deze zomer. Vakantie in eigen land en de ruimte die je krijgt waarderen. En zoals ze in onze Regio zeggen ‘de kop ervoor én erbij houden’, je weet nooit wat je te wachten staat in het leven.

Er mocht alweer gesport worden met 18 jarigen, vanaf maandag 11 mei 2020 mogen ook de ouderen weer buiten sporten. NOC*NSF heeft hele duidelijke regels afgegeven over het sporten en trainen met groepen buiten. Fietsen met afstand mag, ook al houd je de 1.5 meter ruim aan, door zelfs op een afstand van tussen de 15 meter tot 25 meter te gaan fietsen, dan nog word je uitgescholden. Er verschijnt bij zo’n reactie wel een lach in mijn hoofd, dat is ook vrijheid….Vrijheid heeft vele gezichten voor de medemens.

Diezelfde medemens denkt anders over ZIJN Vrijheid blijkbaar én niet na over wat er wel tussenin zit én wel alweer mag! Het egoïsme van de mens komt alweer snel bovendrijven helaas. Het is blijkbaar moeilijk om Vrijheid met Vrijheid te delen… én alles wat er tussenin zit!
Laten wij allen Vrijheid én Vrijheid… én alles er tussenin koesteren!