Column 8

Voorwaarden scheppen. Geef het door met vertrouwen, energie, emotie, enthousiasme en ervaring!

Lieve Erik, 

Heb jij dat ook wel eens, dat soms een beeld, een gezicht, een verhaal je pakt op indringende wijze. Dat het bij je binnenkomt…… ik had deze ervaring de afgelopen weken zelfs een paar keer.

Het begon bij een verhaal over een jonge filmmaker Mari Sanders die geboren is met cerebrale parese (hersenverlamming) waardoor hij onvoldoende controle heeft over beenspieren en veroordeeld werd tot een rolstoel voor de rest van zijn jonge leven. Deze filmmaker maakt een serie over hoe toegankelijk de wereld is met een handicap. Hij zegt ‘ik zie het leven als een sport, een super “Mario-level” en ja, het ziet er mega-dramatisch uit’. Het mooie van deze jongeman is, je ziet dat hij juist niet mega-dramatisch leeft. Natuurlijk had hij liever geen handicap gehad maar zegt ‘ ik moest mijn handicap wel omarmen’. Je ziet hem in de serie uit zijn rolstoel vallen om daarna de trap op te tijgeren met zijn rolstoel achter zich aan te slepen, het kost hem veel energie. Ja, ik hoor je denken ‘is dat dan niet mega-dramatisch’! Voor veel omstanders die het zien gebeuren zeker, maar Mari weet hiermee feilloos het beeld over te brengen dat “onze” samenleving zo is ingericht dat alleen al in Europa tachtig miljoen Europeanen met een handicap tegen o.a. dergelijke obstakels in het leven kunnen oplopen. Wat mij pakte naast dit beeld van “Super Mari” was dat hij vertelde dat zijn vader zei ‘wij kunnen voorwaarden scheppen om je leven helpen in te richten, de rest moet jezelf doen’.

Een tweede verhaal wat mij pakte was een webserie over jouw ‘’cluppie ‘’ Go Ahead Eagles, gemaakt door supporter, schrijver, columnist en documaker ‘’Eus‘’ (Özcan Akyol), de emotie spat ook hier van het scherm. Mooie interviews over of de club de Play Offs gaat halen en weer terugkomt in de Eredivisie. De zoektocht naar de essentie van het rood-gele bestaan. Totaal anders dan het vorige beeld maar wel een super intense sportbeleving, waarin voorwaarden met vertrouwen, energie, emotie en enthousiasme en niet te vergeten een rijke ervaring worden gedeeld door verschillende club-iconen (o.a. Dick Sneijder en Bart van Marwijk) die aan het woord komen. Het beeld van een enthousiaste trainer (John Stegeman) maar soms ook de tierende Stegeman. Het is een mooie inkijk die deze trainer geeft, in het voetbal dat bestaat uit TOPsport geluk en soms helaas ook het verlies. Na afloop van de wedstrijd zie je hoe mooi hij zijn ervaring deelt met zijn spelers, op welke wijze de wedstrijd is verlopen; waar ging het goed waar ging het minder goed. Het ene moment staat hij in de wedstrijd vol energie en enthousiasme te coachen en in de nabespreking van de wedstrijd straalt hij ervaring uit, je ziet een trainer die vecht tegen zijn emoties om rust uit te kunnen stralen. Spreekt over ‘’voetbal bestaat ook uit fouten kunnen maken, een foute voorzet kan gebeuren, blijf er dicht opzitten, grote sfeer in het stadion, beste grasmat van Nederland, jullie spelen in het mooiste stadion van Nederland, niks wegegeven, het doel voor ogen houden. Immers het doel is de nacompetitie te halen! Samen sterk, nu goed herstellen, dus goed uitwerken, er komen nog veel wedstrijden aan.” Kortom alle voorwaarden kloppen, jullie hebben het zelf in handen…..

Het sprint ‘’cluppie’’ is ook weer aan het trainen voor het volgende winterseizoen. Gestart met een aantal nieuwe sporters die de weg weer moeten vinden in een andere omgeving. Ouders die hun kind faciliteren en daarmee de voorwaarden geven om de mooie schaatssport te kunnen beoefenen. Iedereen in zijn eigen rol.

Helaas wordt er binnen de schaatssport verschillend gedacht over de voorwaarden waaronder ‘’onze’’ jeugd in de Nederland kan sporten. Iedereen is lid van de KNSB, maar toch ontstaan er verschillen in de randvoorwaarden. Wat jammer is dat de bobo’s zo met zichzelf bezig zijn, dat zij vergeten wat er op de ‘werkvloer’ gebeurt, dat ook de breedtesport en de diverse subtopsporters gefaciliteerd zouden moeten worden. Je schrikt als je hoort wat een sporter, die toetreedt tot een RTC (Regionaal Training Centrum), moet gaan betalen. Het beeld wat ontstaat, als je ouders vermogend zijn kan je een plek ‘kopen’ om in z’n selectie te mogen rijden. Het niveau is op sommige plekken ook vrij uitéén lopend.

Terug naar het sprint ‘’cluppie’’, er wordt weer lekker getraind, de energie spat ook hier weer tijdens de trainingen eraf, bij tijdritjes wordt weer goed gebattled, niks wordt weg geven. De voorwaarden zijn duidelijk en iedereen is tevreden, enthousiast en gedreven om hard te trainen richting winterseizoen. Het plezier staat duidelijke voorop, samen sterk, samen veel plezier tijdens de trainingen. Zo kon het gebeuren dat één nieuw lid van het team niet goed wist waar gestart zou worden voor een fietstraining. Iedereen had het blijkbaar te druk om te antwoorden, behalve een ex-lid van het team. Mika van Essen (Team Reggeborgh), niet te beroerd om zijn ervaring te delen, gaf via een App met foto en pijlen, eventjes vanuit zijn trainingskamp in Spanje aan waar gestart zou worden! Hij had net een trainingstochtje achter de rug van slechts 130 km en lag waarschijnlijk met de benen omhoog uit te rusten en hij had dus wel tijd, hahaha geweldig.

Mooi om weer een nieuw seizoen aan te gaan met een enthousiast en energiek team, waar iedereen leert zijn ervaringen te delen en meer…… Veel verhalen over kanker kruisen denk ik helaas ook jouw leven. Wie wordt er in zijn omgeving niet door opgeschrikt, een familielid of een goeie vriend/vriendin. Wat mij pakt zijn altijd de verhalen waarin ondanks al dat verdriet er vaak ook iets heel moois uit voort komt. Zo ook het verhaal binnen de ‘schaatsfamilie’, na het tragische overlijden van Paulien van Deutekom (Mama en Wereldkampioen Allround 2008 in Berlijn) ontstond een heel mooi initiatief vanuit haar schaatsvriendinnen #teamnuytinactie. Inmiddels is hieruit de ‘’Paulien van Deutekom Foundation’’ ontstaan. Ik las een leuk bericht op Twitter dat als je inschrijft voor de 16Dorpentocht.nl Fietstocht op 30 mei 2019, start in Joure, dat de netto opbrengst naar het KWF gaat én naar de Paulien van Deutekom Foundation voor #onderzoeknaarlongkanker.

Voorwaarden scheppen, daar gaat het om in het leven, geef het door met vertrouwen, energie, emotie, enthousiasme en de nodige ervaring, jij hebt het zelf in handen………doen!