COLUMN14

e l v i r a  s a l e t

The sky is the limit!

Lieve Erik,

Het schaatsseizoen is in volle gang, drukke wedstrijdweekenden en drukke trainingsweken. Ik sjees door het IJssel landschap, zoals altijd tijd te kort en daardoor in tijdnood. Voor mij schieten een paar rietganzen langs, dat blijft een prachtig gezicht. Ik kijk naar de skyline die vaag opdoemt in de mist. Bij de volgende bocht zie ik de zon voorzichtig opkomen, die probeert er doorheen te breken, het is nog een beetje mistig maar dat maakt het juist prachtig, mysterieus. Ik rijd op de ‘oude’ dijk aan de kant van Marle. Natuurlijk de pont ligt weer eens aan de overkant, kant Wijhe. Het is toeval maar altijd als ik aan de late kant ben ligt ie verd…., ja Erik ik zou bijna een ander woord gebruiken, aan de overkant klinkt beter! Stilstaan is niet mijn beste kant. Moet geduld hebben, ook niet mijn beste eigenschap. Aan de overkant wordt gelukkig snel geladen. Helaas nog een keer pech, er komt een vrachtschip aan die voorrang heeft. Ga ik het nog halen op tijd bij de training te zijn, of zal ik de volgende pont nemen bij Welsum. Nou de vorige keer was dat een slecht idee, want toen ik daar heen reed lag die ook aan de overkant, kant Olst. Dan maar wachten. Later dan ik wilde rijd ik Deventer binnen, ik heb nog 8 minuten…

De afgelopen weken had het Team de nodige kwalificaties. ‘ResidentieCup’ in Den Haag. Een kwalificatiewedstrijd voor het NK Sprint Junioren en tevens voor twee rijders van ons Team een kwalificatiemoment voor de eerste serie WorldCup Junioren. De aanloop was wat onrustig, slecht weer dus geen goeie omstandigheden om buiten te trainen. Gelukkig viel het weekend in Den Haag mee, geen regen en wel een redelijke ijsvloer in de Uithof. Diniz reed weer hard op de 500m (36.84) en openende de eerste 100mtr.  in10.09, dat is erg hard op een buitenbaan. Er is voorlopig nog geen limiet voor deze snelle sprinter. Hij plaatste zich hiermee voor de eerste serie ‘World-Cup-Junioren’ (WCJ) in Noorwegen en Enschede.  Dat belooft nog wat dit seizoen. Kai in ’t Veld reed ook hard in Den Haag op de 1500mtr. (1.54.19) en plaatste zich via deze afstand ook voor de eerste serie WCJ Noorwegen en Enschede. Mervin Maatman, Zoë Tiemens en Yasmine Bouaziz moeten via de Landelijke Selectie in Groningen zich plaatsen voor het NK Sprint. Een omweg waar je nooit blij van wordt als rijder. Groningen kan een ‘hel’ in het noorden zijn vanwege de regen en de koude buitenlucht die makkelijk de hal kan binnen ‘glippen’. Voor Maatman was het ‘technische hel’ alles wat fout kan gaan ging die wedstrijd fout. Waar het niet fout ging was het weekend erop daar reed Mervin Maatman zijn eerste 37er op de 500mtr. Mooi 4 man van ons Team nu in de 37, en ook nog eentje bijna in de 35er, hoe mooi kan dat zijn. Inmiddels hebben naast Diniz en in ’t Veld ook Tiemens en Bouaziz zich geplaatst voor het NK Sprint Junioren in Alkmaar. Mooi resultaat met 4 rijders naar het NK Sprint in Alkmaar aankomend weekend (14/15 dec).

Terug naar de eerste WCJ Noorwegen, na een reis van 13 uur kwam ‘TeamNL’ in een prachtig besneeuwd landschap aan. Sebas Diniz (17jr) en Kai in ’t Veld (18jr) reden hun eerste WCJ in Bjugn Noorwegen. Geweldige ervaring voor die twee junioren A1. De omstandigheden in Noorwegen waren niet heel top, het was in de schaatshal net zo koud als buiten. Diniz reed op de 500mtr. naar een mooie 6e plek. Op de TeamSprint had hij meer medaillegeluk samen met Gerrits en Veenje pakten zij het zilver, het goud was voor Japan en Rusland pakte het brons. In ’t Veld reed op de 1500m naar een keurige 8e plek. Het weekend erop stonden de heren aan de start van de tweede WCJ in Enschede. IJsbaan Twente is een mooie ijsbaan in Enschede maar Erik je snapt natuurlijk wel dat de droom van junioren niet in eigen land ligt voor een WorldCup. Voor Sebas Diniz was het toch ook wel weer bijzonder, als jong jongetje starten daar zijn eerste schaatspassen bij IJsclub Borne. Het was ook leuk voor Diniz om voor ‘eigen’ publiek te rijden. TVOost volgde hem dat weekend wat het ook wel extra bijzonder maakte. Hoe bijzonder is het samen met sprintlegende Shani Davis, die op het ijs stond voor de talenten uit China, in een special over het WCJ in eigen land.  De eerste dag de 1000mtr. (1.13.58) die niet vlekkeloos verliep, wel snelle opening maar laatste rondje door slordige foutjes viel die behoorlijke tegen. Snel vergeten dus, de volgende afstand moest alweer in de namiddag gereden worden. Op de TeamSprint meer sportgeluk, een zilveren plak, weer tussen Japan en Rusland geëindigd samen met de talenten Gerrits en Veenje. De tweede dag verliep soepeler op zijn individuele afstand de 500mtr. (36.22) en met een hele snelle opening van 9.97, geweldig ik dacht ‘daar komt zijn eerste 35er’, hoe mooi zou dat zijn. Het volle rondje werd em net niet maar wel wederom een keurige 6e plek in het wereldcircuit. Hoorde afgelopen weekend een mooie uitspraak van Tom Egbers: “Het gaat niet altijd om het winnen, maar hoe sta je in het spel (de wedstrijd)”. Natuurlijk zijn deze jonge gasten eerzuchtig en willen ze het liefst winnen. Daar zijn ze competitief genoeg voor, immers ook hier geldt ‘The sky is the limit’.  Er zijn kansen genoeg maar krijg je ook de tijd en ruimte ervoor om het waar te maken.

Kai in ’t Veld maakte het in ieder geval waar het weekend erop in Groningen. Ondanks dat hij een heel goed voorseizoen heeft gereden en zelfs twee WCJ wedstrijden reed, moest hij van de KNSB toch via de Landelijke Selectie om zich te kwalificeren voor het NK Sprint Junioren. Hij had tijdens de ‘Residentie-Cup’ de 1000m niet gereden door materiaalpech maar kreeg geen aanwijsplek. Zo gaat dat bij de junioren, aan de ene kant heeft de bond als uitgangspunt het ‘Meer-jaren-opleidingsplan’ (MJOP) dat door de Bondcoach is opgesteld. In praktijk helaas doen zij er niks op uit. Extreem deze junior A1 moest ‘gewoon’ voor de 4e keer pieken in drie weken. Sterker nog hij plaatste zich ruim met afstand op de rest van het veld. Nog sterker afgelopen weekend moest hij weer pieken (5e keer) om zich te plaatsen voor het NK Afstanden Senioren in Thialf. Hij deed het, reed een goeie 1500m op zaterdag en een sterke 1000m op zondag… ‘The sky is the limit!’ Volgend weekend moet hij weer pieken (6    keer in 5 weken) NK Sprint Junioren! Dat is Nederland op zijn smalst, hoezo jeugd heel houden door een MJOP!

Sebas Diniz had één weekendje ‘vrij’ maar moest ook afgelopen weekend wederom pieken! Kwalificatiewedstrijd in Hoorn op de ‘West-Friese-IIsbaan’. Zowel voor de ‘Holland-Cup’ 3 als voor de Jeugd Olympische Spelen. De jonge sprinter pakte heel ruim de winst met 36.64 met ook nog een baanrecord op de 500mtr., daarmee verzekerde dit talent zich van een plek in het Olympische Team. Zondag 9 januari 2020 starten de Jeugdspelen in Lausanne Zwitserland, hoe geweldig en wat een eer dat je dit mag mee maken…’The sky is the limit!’

Maar eerst nog aankomend weekend 14/15 december knallen op het NK Sprint Junioren in Alkmaar. Maandag 16 december vliegen wij naar Collalbo voor een hoogtestage in Italië. Bijkomen en weer even flink trainen voor de volgende reeks belangrijke wedstrijden, daarover volgend jaar meer.

Zie je Erik tijd te kort, hoop dat je het niet duizelt van alle tijden en plaatsen. Volgens mij is het bij voetbal een stuk overzichtelijker. Wens jou en de jouwen een Vredige Kerst en een Gelukkig en (Sportief) Nieuwjaar… met een strak blauwe hemel, een mooie zuivere vrieslucht en een lekker glas Glühwein.