COLUMN 11

e l v i r a s a l e t

SUCCES DWING JE AF!

Lieve Erik,

Ja Erik of het nu jouw Cluppie is of de mijne is, training is macht. Hoor je nu denken én een beetje talent dan….
Dan denk ik gelijk aan, ‘trainen is voor de talentlozen’, dat zei mijn jongste zoon altijd, hahaha… Mijn jongste kon ook verdienstelijk schaatsen, ja was talent. Op een dag zei hij tegen mij: “Mam je denkt toch niet dat mijn leven één groot trainingskamp gaat worden.” Hij stopte met schaatsen. Daar zit nou net de crux. Het woord letterlijk crux:

‘een onoplosbaar of moeilijk (kern-) probleem’, een talent.

De afgelopen jaren heb ik mij vaak verwonderd over het fenomeen ‘talent’. Veel talenten zie je inderdaad vaak schitteren, ook veel talenten zie je vroegtijdig afhaken, maar waarom. Laatst zag ik het beeld van Johan Cruyff voorbij komen. Het was een wereld talent, ook nu in deze tijd, zou Cruyff het veld in lopen nog steeds dat zelfde wereld talent zijn. Als je de documentaire terug ziet over Cruyff dan weet je eigenlijk wel waarom. Van jongs af aan eindeloos met de bal aan zijn voet in Betondorp (Amsterdam) waar zijn jeugd zich afspeelde. Je kon toen al zien, hij deed het met veel plezier. Hij deed het niet omdat iemand anders het leuk vond, nee hij deed het echt uit een gelukzalig gevoel. Niks gestructureerd trainen in die tijd om te kunnen winnen, gewoon spelen met de bal. Later werd zijn kracht aandacht voor de perfectie in zijn spel en niet te vergeten zijn bravoure. Echter ook hier bleef naast het oefenen het plezier altijd voorop staan en daarmee dwong dit talent zijn succes af.

Maandagmorgen het is nog vroeg maar in Deventer staat de muziek al aan, de krachttraining wordt nauwgezet uitgevoerd. Maandagavond een beetje neerslag maar de temperatuur is goed, er wordt gefietst. Dinsdagmorgen, ‘ready… go’ op de Atletiekbaan in Keizerslanden in Deventer worden de spikes aangetrokken voor de sprinttraining, de temperatuur is al weer bij de 30 graden ! Woensdagmorgen, 9.00 uur bij Antvelink, liefst de muziek knetterhard aan (doen we niet) Core en Krachttraining staan op het programma in Deventer. Ze werken zich weer in het zweet. Woensdagavond, bij het kerkje in Wilp wordt er snoeihard gesprint over 5 x 500 meter. Na 3 keer wordt er door mij gezegd: “Wie de volgende weer in de 34 seconden trekt is klaar”. Er wordt na afloop gekotst, nee niet door iedereen. Degene die heel diep is gegaan wel, een talent! Hij is goed op weg om zijn succes dit winterseizoen af te dwingen! Waarom, simpel weg omdat hij het zelf wil en het leuk vindt. Donderdag de zon schijnt volop, het wordt vandaag bij de 35 graden, wat een geluk het is rustdag. Vrijdagmorgen, duurritje van 2 uur op de fiets. Vrijdagavond zomerijs, in Thialf worden de ‘messen geslepen’ voor het aankomende winterseizoen. Je ziet ze over het ijs vliegen met een gelukzalige blik. Hier train je hard voor om in het nieuwe seizoen het succes te pakken.

Zaterdagmorgen vroeg sta ik boven op de Knobbel bij het Harde voor een pittige fietstraining. De ochtendmist trekt op en ik zie de eerste zonnestralen van die dag door de bomen komen. Wat een gelukzalig sport gevoel, het is koers en er wordt hard gestreden. Als je op de top van de ‘berg’ komt wordt je de BERG! Na afloop liggen er een aantal in het gras, zwaar uit te ademen. Ja het was zwaar, de zon kwam volop door en de temperatuur steeg naar de 32gr. Maar wat een gevoel van macht in je benen voor het winterseizoen. Uitfietsen en naar huis richting het water voor een lekker ontspannen middagje. Zondagmorgen yoga, voor een goeie mindset… daarna wordt een lekker duurloopje afgewerkt. De week is om en een nieuw programma herhaalt zich. Als jij dit leest denk je misschien, moet dit leuk zijn? Ja Erik dit is echt leuk, want samen wordt er gebattled, samen wordt er gelachen, samen wordt er soms gejankt en samen is men trots op degene die in de training het snelst was. Samen en met veel plezier maakt het verschil… in de weg naar succes!

Terug naar de kern ‘succes dwing je af’ door te trainen. Maar het is niet alleen trainen, want te nauwgezet trainen en precies altijd hetzelfde doen, kan je succes verstikken. Het is de kunst om de ‘geest’ van de sporter een vrij gevoel te laten houden in de trainingsvormen. Daar ligt de crux. Bij het talent is dat een nog grotere kunst, talent zijn, is niet makkelijk. Talenten te begeleiden is ook niet makkelijk, maar succes dwing je af. Jouw cluppie ligt onder een vergrootglas, het talent ligt vaak onder een nog groter vergrootglas. De wereld is hard. Win je dan ben je de held, verlies je dan is er ongenadig commentaar. Er zullen altijd meer verliezers dan winnaars zijn, dat staat ongeschreven vast. Het is nu de kunst om toch meer aan de kant van de winnaars te zitten en dat gun ik jouw cluppie ook. Ik hoop dat de media het jullie ook gunnen. Want laten wij nu eerlijk zijn een eindstand van 2-2 is toch geen schande, vooral als je ziet waar jouw cluppie vandaan komt. Als je vaak genoeg zegt, ‘het is niks en het wordt niks’ ga je er vanzelf in geloven. Laat het lef en plezier weer terugkomen binnen de ploeg. Het seizoen is nog lang, laat iedereen ze de kans geven om ook hun succes af te dwingen.

Als een talent er geen zin meer in heeft en zijn/haar bravoure kwijt raakt, is het over. Dat geldt ook in een voetbalteam. Het is soms lastig om te blijven staan in een haantjes wereld. Daarom Erik vind ik het mooi dat jij met een aantal enthousiastelingen ‘Deventer Voetbal ’ nieuw leven inblaast. Dat moet voor Go Ahead Eagles en zijn aanhang een goed gevoel geven. Vertrouwen dat het succes uiteindelijk ook jullie kant weer opkomt. Het eerste succes is al afgedwongen, simpelweg doordat iedereen er weer in gelooft. Erik het kan haast niet anders dat dit seizoen het succes weer ‘jullie’ kant oprolt.

Zonder lef geen nieuwe wegen en zonder moed geen nieuwe avonturen. Dat geldt ook voor de schaatsers. Dit seizoen staan er mooie dingen te gebeuren. De schaatswereld staat helemaal bol van de haantjes. Misschien wordt dat mede veroorzaakt omdat het geen teamsport is. Toch ook weer wel want zonder team redt het individu het ook niet. De kunst is altijd bij jezelf te blijven, met plezier je taak uitvoeren, simpelweg omdat jij erin gelooft. Jezelf tot het uiterste brengen om uiteindelijk de ‘zoete’ beloning in ontvangst te mogen nemen.

Succes dwing je zeker af…

WIE IS ELVIRA SALET?
Ik ben trainer/coach van een geweldig mooi junioren team, de gewestelijke selectie SprintTeam OOST. Wij trainen op de namiddag, maandag, dinsdag en vrijdag op de Scheg in Deventer. In de zomer trainen wij op de atletiekbaan en skeelerbaan op Keizerslanden. De krachttrainingen (KR Trainer Yildiz van Essen) werken wij af bij Antvelink Sportfysio in Deventer. De fietstrainingen worden afgewerkt vanaf Wilp de Veluwe over, de dijk aan de overkant van Deventer, of vanaf De Knobbel Heerde/Epe/Tongeren. De rijders komen allemaal uit de regio Oost. Het team bestaat uit: Adriaan de Kluiver (Schalkhaar), Kai in ’t Veld (Deventer), Mervin Maatman (Deventer),  Tim Hoogkamer (Deventer), Sebas Diniz (Borne), Michael Den Draak Borm (Arnhem), Pepijn de Wolff (Arnhem) Zoë Tiemens (Apeldoorn) de drie stagiaires Fabienne Diniz (Borne), Tosca Mulder (Hierden) en Yasmine Bouaziz (Apeldoorn).