COLUMN20

e l v i r a  s a l e t

MEGANTISCH..!

Lieve Erik,

Het waren weer bijzondere weken de afgelopen tijd, voor ons allemaal in de wereld. De wereld buiten ons is al lang niet meer klein. Elke keer als je denkt het wordt weer ‘normaal’ dan laait de discussie over het ellendige virus weer op. Het is als dat je denkt dat je eindelijk de top hebt bereikt van de ‘berg’ Corona (Covid-19) en net lekker geniet van de zon op je gezicht, het mooie uitzicht en dan hoor je weer over een nieuwe uitbraak. Het schrikken is helaas ook al weer ver te zoeken terwijl luttele weken terug het toch een megantische pandemie veroorzaakte met verstrekkende gevolgen. Inmiddels zijn 7 miljoen mensen wereldwijd hierdoor getroffen, met 400.000 geregistreerde doden. Toch staan er ook wereldwijd miljoenen mensen dicht op elkaar te protesteren voor een betere wereld! Iedereen schrok op van de afgrijselijk dood van George Floyd door politie geweld. De aarde trilde bij zoveel geweld tegen een weerloos mens. Dan snap ik dat het Virus even helemaal weg is.

Maar met de nadruk op even en zeker niet om te vergeten.  Ik las ergens dat het virus in 1966 al de naam Coronavirussen kreeg! Een Schotse virologe ontdekte, samen met nog een schotse onderzoeker, dat reeds in 1966 een nieuw virus de luchtwegen infecteerde. De coronavirussen zijn een onderfamilie van virussen, de Nidovirales is een orde van virussen die dieren en mensen als gastheer kan hebben! En dat heeft de wereld gemerkt. Je denkt nu, waar wil je heen met deze informatie. De ziekteverwerker blijkt moeilijk te evalueren te zijn, omdat zij moeilijk te kweken zijn in een laboratorium! Dat wist jij natuurlijk al.  Nou komt het Erik, de veroorzaker van een groot aantal van die virussoorten (Coronavirussen) veroorzaakt ook een ‘gewone’ verkoudheid (7 varianten) bij volwassen met name vroeg in de LENTE  en WINTER! Daar zit de angel Erik, waarom beseft de mensheid niet blijvend dat wij niet voor niets voorzichtig moeten zijn zolang er geen vaccin is gevonden en wij afstand moeten blijven houden. Wij hebben er nu een dodelijker variant bij die om zich heen slaat. Hoe moeilijk dat voor sommige bevolkingsgroepen ook is. Voor je het weet wordt voor jouw Cluppie (Go Ahead Eagles) jullie bijzondere 100 jarige jubileum van de voetbalhoofdstraat van Nederland, in de Adelaarshorst, helemaal niet meer gevierd met een mooie voetbalwedstrijd in het voorjaar van 2021.

Ik ben absoluut tegen racisme en discriminatie en voel zeker de onmacht en verdriet van gediscrimineerde miljoenen mensen die de straat opgingen voor een betere wereld. De moord op Floyd is verschrikkelijk en het is ook megantisch schrikken dat dit in onze tijd nog steeds niet weg is uit onze wereld en kan gebeuren. Het huist helaas ook in de sportwereld. Mijn kinderen zeiden tegen mij afgelopen week ‘mam wij zijn zo blij dat wij opgevoed zijn dat iedereen gelijk is in de wereld’. Ik vond dat normaal had mij dat zelfs niet gerealiseerd aangezien ik door mijn ouders ook zo opgevoed ben. Ik geloof oprecht in iedereen gelijk en dat je iedereen moet respecteren in geloof, huidskleur of andere denkbeelden. Maar Erik dit virus discrimineert niet, dit kan iedereen treffen. Laat iedereen zich dat ook eens realiseren die zijn idealen nastreeft en de 1.5 afstand respecteren, hoe moeilijk dat ook is.

Het trainingsseizoen was al gestart voor iedereen in de sportwereld individueel. Ik was als een kind zo blij dat wij met ons Development Team” weer voorzichtig sommige trainingen konden oppakken. Ja je leest het goed Erik, wij zijn geen gewestelijke selectie meer. Overijssel en Gelderland gaan samen op in één Gewest en gaan zo op in een andere structuur. Wel blijven er baanselecties per baan over. Nou moet ik bekennen dat wat nu precies een RTC inhoudt ik ook niet precies meer weet. Ik weet wel dat de voormalige RTC’s nu Talent Team zijn gaan heten. Daarnaast zijn veel rijders uit de diverse voormalige RTC’s gestapt en niet naar een Talent Team overgestapt. RTC Oost (Overijssel/Gelderland) en RTC Midden (Utrecht) zijn opgegaan in één Talent Team Midden-Oost. Dat heeft ook weer een aardverschuiving opgeleverd.  Een aantal rijders zijn naar het Development Team TalentNED van Gerard Kempers gegaan en een aantal uit RTC Midden zijn naar ons Development SprintTeam OOST overgestapt. Hoop dat je het nog kunt volgen Erik, hahaha. Het voetballandschap is volgens mij overzichtelijker qua opleiding voor jeugd.  Het schaatslandschap heeft nu dus voor de jeugd 5 Talent Teams door Nederland, en Development Teams in Heerenveen, Enschede en Deventer. Toch mooi dat de jeugd aan alle kanten een goeie ontwikkeling kan doormaken.

In het schaatswereldje vonden ook opmerkelijke transfers plaats bij de grote commerciële teams, het was daar de afgelopen weken ook een behoorlijke aardverschuiving en is het nog steeds een ware stoelendans. Team Reggeborgh zoekt het nu ook in Scandinavië om het Team te versterken, Olympisch kampioen Lorenz uit Noorwegen trainde afgelopen week mee met Reggeborgh. In een interview gaf hij aan te overwegen daar naar over te stappen. Wat natuurlijk weer een aderlating voor de Noren is en ook voor zijn huidige trainer Jeremy Wotherspoon. Saillant detail Lorentz zou dan gaan trainen bij trainer Gerard van Velde, die ooit in zijn actieve schaatsloopbaan met Wotherspoon samen heeft getraind. Wat ook wel toevallig was dat ik afgelopen week benaderd werd vanuit Noorwegen met de vraag om een jonge Noor een kans te geven. Nou houd ik altijd wel van een uitdaging en vond het ook wel een compliment, maar helaas ik heb geen ruimte meer simpelweg omdat mijn Team vol zit. Ik had niet zien aankomen dat ik 4 rijders uit  RTC Midden erbij zou krijgen. Ik besef ook dat je niet aan je eigen succes ten onder moet gaan. Daarnaast wil ik ook graag onze Regio op de kaart zetten met jonge enthousiaste junioren.

Afgelopen zaterdag trainde het Development SprintTeam OOST op de Veluwe. Op de racefiets vanuit Deventer een lekker duurritje met een lekker zonnetje op de rug en met een mooie blauwe lucht, licht windje in de rug en binnen 10 minuten veranderde dit weerbeeld in een inktzwarte lucht waaruit dikke regendruppels en hagel vielen en de wind was oorverdovend luid. Ik keek naar dat beeld en dacht, ja zo snel kan het veranderen zonder dat je het ziet aankomen. Zelfs de weervoorspelling had dit niet voorzien! Ik riep zo luid als ik kon ‘nu in eigen tempo zo snel mogelijk door fietsen naar Deventer’, en geloof mij Erik, ik kan héél luid roepen!  Ik was nauwelijks te verstaan, ik voelde mij de doventolk Irma Sluis in de stromende regen, het werkte gelukkig. De groep versplinterde en in een uitgerekt lint werd  richting huis terug gefietst met een snelheid van 50km per uur.

Zo gaat dat ook met dat virus Erik, je ziet het niet aankomen… het blijft een megantische vijand.  Daarom is de missie een hele lastige missie, of je nou traint voor toekomstige voetbalwedstrijden of een schaatsseizoen. De missie is niet op dit moment wat het lijkt. Maar ik ben ook een ras optimist en dat moet nu het verschil maken. Met inachtneming van de richtlijnen van het NOCNSF wordt er gesport en pak ik mijn rol als trainer/coach weer met veel plezier op. Het gaat er weer om dat ze er staan als het winterseizoen mag aanbreken! Dat is nu de kunst, het mooie vak van coach geeft weer veel energie wat ik ook nodig heb in deze ook voor mij privé megantische woelige en pijnlijke tijden.

Ronald Koeman sprak de mooie woorden uit nadat hij geconfronteerd was met hartfalen, dat coachen een ervaringsvak is, iets dat je niet uit een ‘boekje’ kunt leren! Je doet het voor een groot deel op intuïtie, je moet weten hoe ze denken en hoe ze reageren. Dat besefte ik toen ik een seizoen terug als dank van het Team een megantisch mooie ijsblauwe ring kreeg als dank voor het mooie seizoen. Ik moest zeker slikken en een traan weg vegen, dat raakt je positief als coach, daar doe je het voor. Ik besef dat het nu naast intuïtie nog meer maatwerk leveren is dan voorheen door dat verrekte virus. Met de rijders die uit RTC Midden overstapten vol vertrouwen naar ons mooie Development Team een goeie band opbouwen. Het Team weer het vertrouwen geven dat het allemaal dit seizoen wel goed zal komen. Wel iedereen bewust maken dat het nieuwe ‘normaal’ gedesinfecteerd is met de 1.5 samenleving. Voor de 18 jarige sporters is het leven alweer veel gewoner geworden, gaan weer naar school en ontvangen hun/haar diploma wel met de 1.5 methode. Dat is wel jammer zo maar het Virus laten wij niet onze school- of sportprestatie verpletteren of verzwelgen. Sport versus gezondheid, gezondheid versus sport dat is het nieuwe normaal voor ons allemaal…. Wij gaan een megantische prestatie leveren aankomend seizoen én met megantisch veel plezier…..!