COLUMN 7

e l v i r a s a l e t

IJskristallen, Sneeuwklokjes en Krokusjes, Voorjaar…

Lieve Erik,

Ben even weg ‘gevlucht’ naar Italië, gelijk na het schaatsseizoen. Je denkt hoezo na het schaatsseizoen, jullie trainen toch ook in de zomer door ook op het ijs? Klopt, maar net als bij de schaatsers die even van het ijs gaan en niks doen, ben ik ook even van het ijs gestapt. Toch trokken de ijskristallen in de Dolomieten (Cortina d’Ampezzo), mij enorm aan. Heerlijk van de bergen genieten, zon en ja ook ijskristallen in de vorm van sneeuw; fantastisch een aanrader! 120 km piste, dat is wat anders dan 400m (ijsbaan) whahaha…

Daar in het zonnetje, in een nog mooie witte wereld, zag je de eerste sneeuwklokjes voorzichtig tussen de bomen naar de zon ‘kijken’, ook de krokusjes probeerden voorzichtig als een tapijt tevoorschijn te komen. De lucht kleurde ijsblauw en de ‘vroege vogels’ die al de eerste afdaling op de skies hadden gemaakt, zagen een wonder mooie schone wereld voor zich gespiegeld. De Italiaanse warme choco -zo eentje waar je lepeltje rechtop in kan staan, dus echte choco-, stond dampend voor mij en bracht mij in gedachte terug naar een mooi schaatsseizoen.

Een prachtig seizoen gedraaid met SprintTeam OOST, de meeste trainingsrondjes op thuisbaan de Scheg gedraaid. Terwijl ik daar aan denk en naar het tapijt van paarsblauwe krokusjes kijk, weet ik dat – zoals de jongens altijd grappend zeggen – ‘het belangrijkste toernooi van het seizoen’ die dag op de baan verreden wordt. Je denkt ‘wat doe jij dan in die bergen’. Het Stedentoernooi is een jarenlange traditie op de Scheg en afsluiting van het seizoen. Jong en oud (alle categorieën) rijden dan bij hun eigen vereniging die dag. Het is een wedstrijd bestaande uit verschillende onderdelen. Eigenlijk allemaal onderdelen die het wedstrijdseizoen raken, sprintjes , teamsprintjes, mass start, estafette, afvalkoers, een vliegende start over 400m. Het is een gezellige afsluiting van het seizoen in een wedstrijd voor clubs uit de regio. Het plezier staat voorop maar er wordt bloedfanatiek gesport op z’n dag, je verdient punten per onderdeel. Degene met de meeste punten is die dag winnaar. Het is leuk om te zien dat ook ‘oud’ leden, die in de diverse selecties elders in Nederland rijden, vaak ook nog mee doen.

Terwijl mijn blik dwaalt naar de sneeuwklokjes en naar mijn kop choco, die inmiddels leeg is, denk ik; gek dat die sneeuwklokjes ook in Nederland groeien. Ze komen oorspronkelijk uit de bergen heb ik mij laten vertellen, oorspronkelijk uit de Alpen. Sneeuwklokjes verwilderen altijd zo mooi in een boomrijke omgeving, je komt ze tegenwoordig overal tegen. Net als de schaatsers van Nederland, die rijden ook overal in de wereld Obihiro, Tomakomai, Hamar, Inzell, Salt Lake City, Collabo, Calgary en overal ‘sneuvelen’ records.

De mooiste records en prestaties van het afgelopen schaatsseizoen; Thomas Krol (ooit thuisbaan de Scheg) wat een seizoen, hij pakte in Inzell tijdens de WK Afstanden het goud op de 1500m WK A en ook nog op de 1000m het zilver met een prachtig PR, geweldig!
In datzelfde Inzell reed bij de vrouwen Ireen Wust na een dramatische privé tijd, een Wereldrecord 1500m. Wat denk je van de Wereldrecords van Kjeld Nuis (Salt Lake City) of Kai Verbij Wereldkampioen Sprint (Collalbo), Patrick Roest Wereldkampioen Allround (Calgary).

Maar ook dichter bij huis gebeurden mooi dingen, onze Junioren reden ook een prachtig seizoen. Yasmine Bouaziz werd Nederlands KAMPIOEN 100m op thuisbaan de Scheg in Deventer met voor een C junior een uitzonderlijk snelle tijd. Mika van Essen Nederlands Kampioen Sprint (Enschede), Reed zijn eerste 35’er in Thialf tijdens een trainingswedstrijdje voor TopTeams. Van Essen werd samen met Scheperkamp en Botman WereldKAMPIOEN TeamSprint in Baselga d’ Piné. Sebas Diniz werd Nederlands KAMPIOEN op de 500m Afstanden (Groningen), Stefan Westenbroek werd Nederlands KAMPIOEN Allround (Groningen) en reed dit seizoen ook 35’ers.

Inmiddels is het tijd of voor nog een kop choco of even lekker een bergje ‘afraggen’. Ik kies voor het laatste, heerlijk de wind door je haar, de zon op je gezicht en alles achter je laten. Energie opdoen voor het zomerseizoen dat zo weer voor de deur staat! Een uurtje later vallen wij weer op een terras neer in dat prachtige landschap van de Dolomieten. Tijd voor een heerlijke glas Spritz met een plankje Italiaanse worst. Spritz is een heerlijk – hoe kan het ook anders – Italiaans drankje uit de regio Veneto. Met een geschiedenis, uit de tijd van de Oostenrijkse bezetting in het noordoosten van Italië. In die tijd vonden de Oostenrijkers het drankje te zwaar en deden letterlijk ‘water bij de wijn’ om de smaak te verlichten. Vandaar geen echte Italiaanse naam, Spritz! Geef je graag het recept Erik, een aanrader voor een mooie zomerse dag, prachtig oranje in het zonlicht, een mix van 30% Aperol, met als toevoeging een 40% Prosecco en 30% mineraalwater. Met toevoeging IJS dan denk je in de zomer ook aan schaatsen en mij (hahaha) en een schijfje sinaasappel.

In het zonlicht spat de oranje kleur je tegemoet tegen de nog steeds ijsblauwe hemel en denk wel jammer ook ‘de Zilveren Bal’ in de Elfstedenhal in Leeuwarden heb ik gemist. Het is werelds snelste schaatsshow, een 100m SPRINTERS ‘BAL’. Er staan de beste Sprinters aan de start, een spectaculaire show in het noorden van Friesland. Er strijden drie absoluut snelle toppers tegen elkaar voor een plek in de volgende ronde. Uiteindelijk blijven er drie over die gaan uit maken wie de Zilveren Bal gaat winnen. Het is wel een aanslag op je liezen, elke start is super explosief en komen er grote krachten op je liezen. Je spierweefsel in dat gebied kunnen op een gegeven moment die krachten bijna niet meer aan. Wel wordt ik boven in de bergen op de hoogte gehouden door de jongens.

Dit jaar geen Nederlander, de winnaar van vorig seizoen Michel Mulder strandde helaas in de halve finale. De winst ging naar Murakami (Japan), tweede Dubreuil (Canada) en een knappe prestatie van Westenbroek (Dalfsen) werd 3e.

Diniz en Van Essen behaalden nog wel de halve finale en werden in een sterk veld knap 7e en 9e. Bij de junioren A werd Michael den Draak Borm mooi tweede. Bij de junioren B deed Maatman het ook goed en pakte ook het zilver achter Westenbroek die hier het goud pakte. Helaas bij de C junioren moest Bouaziz zich afmelden omdat zij kort daarvoor geopereerd was aan haar luchtweg en de KNO- Arts het niet verstandig vond te starten.

De Sprint Leaque (sprint-klassement over drie wedstrijden) was dit jaar voor het eerst onderdeel van de Zilveren Bal, het was de laatste wedstrijd in dit sprint-klassement, Tim Hoogkamer pakte het zilver achter Polman die het goud pakte en Brandsen kreeg het brons omgehangen.

De zon zakt nu snel omdat je in de bergen zit wordt het dan ook eerder koud, het wordt tijd om de laatste afdaling te maken. Het Voorjaar komt eraan, ook in Nederland zullen de voorjaarsbloemen wel uit de grond komen. Voorjaar denk ik, april worden de schema’s alweer opgepakt, veel fietsen, skeeleren en hardlopen. In juni alweer het zomerijs op in Thialf. Eerst maar alleen aan het Voorjaar denken.

Terwijl ik mijn skies opzoek en de sneeuwklokjes en krokusjes zie staan tussen de bomen in de late zon, denk ik opeens aan Paulien van Deutekom en haar familie, ook voor hun breekt het Voorjaar aan. In gedachten zie een klein stukje grond vol sneeuwklokjes en in het midden een geel hart van gele krokusjes……….en voel de ijskristallen smelten.

@paulienvandeutekomfoundation.nl doneer op NL27RABO0337747652

NIET VERGETEN, herinneringen blijven maken, steun onderzoek naar longkanker.
Laten wij als sporters ook ons ‘(ijs)kristal’ bijdragen………

ELVIRA SALET

WIE IS ELVIRA SALET?
Ik ben trainer/coach van een geweldig mooi junioren team, de gewestelijke selectie SprintTeam OOST. Wij trainen op de namiddag, maandag, dinsdag en vrijdag op de Scheg in Deventer. In de zomer trainen wij op de atletiekbaan en skeelerbaan op Keizerslanden. De krachtrainingen (KR Trainer Yildiz van Essen) werken wij af bij Antvelink Sportfysio in Deventer. De fietstrainingen worden afgewerkt vanaf Wilp de Veluwe over, de dijk aan de overkant van Deventer, of vanaf De Knobbel Heerde/Epe/Tongeren. De rijders komen allemaal uit de regio Oost. Het team bestaat uit: Mika van Essen (Schalkhaar), Adriaan de Kluiver (Schalkhaar), Mervin Maatman (Deventer),  Tim Hoogkamer (Deventer), Sebas Diniz (Borne), Watse Vermaning (Vriezenveen), Lars van Bemmel (Ede), Michael Den Draak Borm (Arnhem), Jens Verbeek (Dronten), Pepijn de Wolff (Arnhem) en de twee stagiaires Fabienne Diniz (Borne) en Yasmine Bouaziz (Apeldoorn).