Column Elvira Salet: HOUTKACHELS,  SCHADUW, SPORT VERSUS CORONA,  ER IS (N)IETS AAN DE HAND..!

Column Elvira Salet: HOUTKACHELS,  SCHADUW, SPORT VERSUS CORONA,  ER IS (N)IETS AAN DE HAND..!

Beeldmateriaal door: Elvira Salet

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van het Development SprintTeam OOST. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost en Midden Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks zal ze haar belevenissen en ervaringen delen met eindredacteur sport: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN22

e l v i r a s a l e t

HOUTKACHELS,  SCHADUW, SPORT VERSUS CORONA,  ER IS (N)IETS AAN DE HAND..!

Lieve Erik,

Jij zit vast tevreden op de bank, rustig in de schaduw van het licht, nog na te genieten van jullie gelijkspel tegen De Graafschap. Ik lees in online dat jouw cluppie de morele winnaar was in deze derby. Inmiddels met zeven wedstrijden op rij, vijf keer nul op het borden voor GA-EAGLES! Mooi en ook nog punten pakken, las ook dat het een surrealistische avond was in de Adelaarshorst zonder fel meelevende fans. Ondertussen na de persconferentie van Minister-president Mark Rutte rond de aangescherpte corona maatregelen, haalden jij en alle fans helemaal opgelucht adem denk ik, want het betaalde voetbal, de profs, kunnen door met hun voetbalseizoen. Voor jullie geen rook, of schaduw door maatregelen er is iets aan de hand. Sport versus corona waarin gekeken wordt wie wel mag en wie voorlopig 4 weken stil staat… De economie mag niet compleet lam gelegd worden lijkt het. Betaald voetbal genereert veel banen en geld. Te grote belangen zijn in het spel verwikkeld.

Dat zag je ook bij de Tour de France, Formule 1 en de Giro gebeuren. Hier en daar een ‘corona-gevalletje’, die dan weg viel en de scene ging weer gewoon door alsof er niks was gebeurd. Er werd door ‘donkerrood’ gebied gefietst, gefietst en gefietst. Houtkachels loeiden, veel brandhaarden, de schaduw van het ‘corona-spook’ dat hier en daar harder toeslaat, die maar niet wil verdwijnen, de wereld kraakt nog steeds.

Wij waren als schaatsland weliswaar voorzichtig met ons schaatsseizoen begonnen in Thialf met al een aantal trainingswedstrijdjes. Snelle tijden werden hier en daar alweer gereden. Mooi meetpunt of wij goed uit de zomer waren gekomen. Meer dan 2 weken geleden vertrokken wij naar Inzell voor een hoogtestage en om wedstrijden te rijden. De schaduw van het ‘corona-spook’ leek ver weg er was in ons gebied niets aan de hand! Duitsland was voorzichtig, kwam je uit verdacht gebied dan moest er een negatieve coronatest getoond worden. Wij kwamen uit ‘groen’ gebied en gingen naar ‘groen’ gebied. Onderweg in Duitsland werd nog een rijder letterlijk tijdens het tanken niets vermoedend plotseling door een politieagent ‘overvallen’. Wat een bizar verhaal werd, waar gelukkig later om gelachen kon worden. Hij moest een test doen in een benzinestation. Ja je gelooft het niet, dat kan dus zomaar in Duitsland gebeuren. Het werd nog gekker. Uiteindelijk moest hij mee naar een politiebureau omdat het niet lukte te testen. De jongens die bij hem in de auto zaten moesten samen met hem achter de politie aanrijden. Alleen hij werd daar ter plaatse in een deuropening op een stoel gedrukt. Tot zijn verbazing keek hij een ruimte in waar één agent een pistool aan het  door laden was, een aantal zat onderuit gezakt achter een computer gegevens in te tikken. Hij dacht ben ik in een Tatort-aflevering terecht gekomen of zit ik in Candid Camera? Niets minder waar, een half uur later stond hij weer buiten omdat het oké was. Het waarom juist hij en niet de anderen, die tijdens de tankbeurt een sanitaire stop maakten, werd hem niet duidelijk. Maar goed hij kon weg en zijn reis vervolgen met de rest. Twee uur langer duurde de reis en wij wilden het eerst niet geloven dit idiote verhaal! Het regende die middag, zeker twee uur in de file vastgestaan en was er iets aan de hand… Hahaha, ja Erik echt wel waar gebeurd. Rare jongens die Duitsers.

In Inzell is het in deze tijd van het jaar altijd een Nederlandse ‘enclave’. Op de baan en in het dorp was alles goed georganiseerd, corona-proof kun je wel zeggen. Duidelijk aangegeven zelfs, ja daar heb je ze weer, politie in de hal die opletten dat de regels gehandhaafd werden. Fijn gefietst in het zonnetje, met een heerlijke frisse bries die opeens opstak, fietsen door het prachtige zuid-Duitse landschap. Bij de bakker lekker buiten een kop warme choc drinken, de lucht van houtkachels, de zon verdween achter de kerk. In de schaduw merk je dat het al oktober is. De slierten rook kringelen door de lucht, het corona spook lijkt hier ver weg Erik. Het weekend (2, 3 en 4 okt.) in Inzell leverde mooie snelle tijden op voor onze rijders, waarvan Diniz, Van Beijnum, Douma, Kemp, Minnee en de Kluiver zich al geplaatst hadden voor de eerste HollandCup in Deventer in De Scheg. Daar kan je mee verder, dachten wij toen. Er leek niets aan de hand… Inmiddels was ons land roder en roder aan het kleuren, ook het gebied waarin wij leven kleurde langzaam richting rood. De schaduw wierp zich naar voren, het zit erin, het komt eraan. De klap zat er aan te komen, we hadden het er over. Gaat de sport ‘op slot’, komt er wel een eerste HollandCup in Deventer? Er is zeker iets aan de hand…

Terug in Nederland, vanaf maandag (19 okt.) weer op thuisbaan de Scheg in Deventer te vinden. Altijd weer fijn om je fietsje te kunnen pakken en naar je ‘eigen’ baan te kunnen fietsen. De schaduw kwam er deze week echter snel aan Erik. Terwijl jij op je bank zat en het goeie nieuws van Mark Rutte vernam, stokte onze adem, Houtkachels loeiden, de schaduw huisde opeens in Inzell. Twee dagen nadat wij vertrokken waren, werden in Inzell de TopTeams Reggeborch en Jumbo door het ‘corona-spook’ overvallen, ook Poolse rijders werden positief bevonden. Paniek Erik, onze ‘Nationale Vloot’ in gevaar. De Teams Reggeborch, Jumbo en IKO stapten, zodra dat mogelijk was, in de auto huiswaarts nadat zij negatief getest waren in Traunstein. Bij twee teams was met een enkele rijder wat aan de hand. Twee teams gingen in Nederland zelf in quarantaine, één team koos ervoor de dag van aankomst het ijs op te stappen in Thialf, Sport versus Corona! Het wil niet wachten, het spook, het wil bestaan, er is iets aan de hand…

En nu vraag jij je af Erik en ja wij ook, ‘wat gaat er gebeuren’? Het maakt ons klein en het brengt ons in een spagaat.  Laten wij wel zijn, de ziekenhuizen kunnen het al niet meer aan. Ik denk dat iedereen graag door wil met zijn sport, de liefde voor je sport dat maakt het zo lastig. Je kan niet weg kijken en denken er is niets aan de hand. Het zal je kind of moeder zijn die niet geopereerd kan worden. Maar toch… niets menselijk is ons eigen, Erik. Of het nou jouw cluppie is binnen het betaald voetbal of een rijder in de Tour of Giro, een Formule 1 rijder, ja zelfs de breedtesport, de amateur,  wij willen allemaal door… geen spook, geen schaduw, het liefst sporten en niet voelen dat er iets aan de hand is.

De Hockeybond is al aan het steigeren, de Basketbalbond ook. De KNSB is zich aan het beraden en komt donderdag met mededelingen. Wie is topsport, wie is breedtesport, wie mag de HollandCup1 rijden. Komt er überhaupt een HollandCup1 in Deventer op 17 oktober en 18 oktober a.s. in de Scheg? Onze Minister-president Mark Rutte heeft gezegd alleen de profvoetballers, de topsporters met een A-status ook binnen het schaatsen mogen door. Alleen Topsportaccommodaties blijven toegankelijk voor de Topsport. En geen competities voor de amateursporten ter voorkoming van teveel reisbewegingen in Nederland.

Niets telt in je droom richting Olympisch goud, volgend winterseizoen zijn de Winter Spelen in Beijing. Nog ver weg maar ook weer zo dichtbij. Stap voor stap wordt zo’n periode opgebouwd in trainingsarbeid, dat kan je niet op een ‘achternamiddag’ doen. Ook de volgende generatie jeugd staart naar en droomt van Olympisch goud.

De tijd snelt door. De houtkachels loeien in Nederland, schaduw van het ‘corona-spook’, de sport versus corona, er is zeker iets aan de hand…Aan de horizon staan de Spelen 2021-2022 geparkeerd, hopelijk trekt tegen die tijd de nevel op, corona vertrekt in de nacht, de wereld herneemt zijn positie en de schaduw verbleekt, de Fans laten weer van zich spreken en er is niets meer aan de hand..!

Onze frequenties

Radio:

  • Ether: 107.3 fm
  • Ziggo: 104.1 fm

TV:

  • Ziggo: Kanaal 40
  • KPN: 1314

Recente Tweets

Sponsor van de maand