COLUMN23

e l v i r a s a l e t

HET IS STIL AAN DE OVERKANT..!

Lieve Erik,

Rood kleurt de ondergaande zon boven het IJssellandschap, het is heiig en het landschap om mij heen geeft een blauwachtige sluier. Op zo’n moment komt alles even tot stilstand en verzink je in een prachtig ‘schilderij’. Maar dat gevoel duurt maar kort; de aller overheersende werkelijkheid, de pandemie is nog steeds niet weg. Voor de één is het vol te houden voor de ander moeilijk. Soms wordt er impulsief gehandeld door domme mensen soms overbodige reacties door die zelfde domme mensen om toch een feestje te willen vieren of per se iets te willen afdwingen. Zo ook een wedstrijd te willen rijden op niet je thuisbaan en te denken ‘mij overkomt niks. Ook al is dat gebied inmiddels, waar je vanaf een andere regio naar toe gaat reizen, diep rood! Gewoon door heel Nederland heen reizen, zonder te testen en zaterdagavond de Scheg binnen stappen, dat kan blijkbaar tegenwoordig. En de grootste grap is dat een aantal schaatsers uit de eigen regio niet mogen starten en die rijden ook nog eens sneller! Begrip is dan ver te zoeken, raar genoeg, terwijl werelds grootste gezondheidsvijand ons in zijn greep probeert te houden. In het naleven van de regels houden sommige mensen er hun eigen waarheid op na! Waar zijn wij mee bezig, ook als sportliefhebbers, wij willen allemaal door!

Het is het besef dat sport ons het gevoel geeft van het ‘oude’ normaal en daar willen wij allemaal naar terug Erik. Niet alleen onze sporters in de regio maar ook jouw sporters, het oude normaal, niet meer eindeloos kijken naar Netflix of thuis moeten werken, maar gewoon weer op een tribune zitten bij een mooie schaatswedstrijd of een goed potje voetbal. Helaas blijft het voorlopig nog steeds stil aan de overkant, hoe moeilijk ook, houd je aan de regels van de Rijksoverheid en het NOC! Controle over het virus vereist discipline voor iedereen en laat je eigenbelang niet prevaleren, helaas houden sommige mensen dus hun eigen waarheid erop na. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, onverantwoordelijk gedrag of misschien is het toch gewoon een dommigheid met mogelijk vergaande gevolgen in de strijd tegen Corona. Als gedrag het algemeen belang schaadt moet toch iemand zijn mond open durven doen, het is stil aan de andere kant…

Genoeg hierover Erik, even nog terug naar de afgelopen weken, die waren spannend voor ons én voor jouw cluppie ook zag ik. Van eerst nog wel wat trainings-wedstrijdjes rijden naar niets. Alleen de topsport mocht door gaan, weliswaar rijkelijk laat kwam een totaal veranderd wedstrijdprogramma bij ons op gang. Dat kon ook niet anders, door alle Corona regels lag alles wat wedstrijden betreft lager dan topsport stil in de Nederlandse schaatswereld. Elders in de Wereld gingen wedstrijden nog wel door. De discussie laaide op; wie is topsport en wie niet! Het enige Topsportcentrum, aangewezen door NOC*NSF; Thialf ontsprong de dans. Voor alle andere ijsbanen in Nederland geldt dat er geen wedstrijden mogen worden verreden. Zonder kwalificatietoernooi, de eerste openingswedstrijd Rabobank HollandCup1 werd geschrapt op de Scheg.

Weg mogelijkheden om je te plaatsen voor het NK Afstanden, NK Allround, NK Sprint en het WCKT voor dit jaar. Voor veel schaatsers in Nederland die zich voor de HollandCup1 hadden geplaatst verdampten de kansen. Zo ook 6 rijders van ons Team hadden het nakijken… geen NK kwalificatie! Meerdere schaatsers uit Nederland troffen dit zelfde lot, de hele zomer hard getraind en dan zien zij een ‘gif zwart’ schaatsseizoen voor zich. Twee rijders Sebas Diniz en Marit van Beijnum kwamen in de ’tombola’ naar boven voor het NK Afstanden in Thialf. Van Beijnum mocht daarna ook nog trainings-wedstrijdjes in Thialf rijden. Begrijp mij goed Erik, ik snap dat het moeilijk is om in Coronatijd een beslissing te nemen ‘wie mag wel en wie mag niet starten’ in Thialf. Diniz en Van Beijnum hadden geluk dat het ‘lot’ voor die eerste wedstrijd gunstig gezind was. Want zo voelde dat voor al die rijders die zich niet hadden kunnen plaatsen via de eerste kwalificatie wedstrijd die dus niet door ging. Het was moeilijk uit te leggen op welke wijze de aanwijzingen tot stand kwamen, ook al was dat vast niet makkelijk voor degene die daar over gingen en die dit  naar eer en geweten hadden vastgesteld. Hoe maak je het verschil voor de achterblijvers, heel veel creativiteit opzoeken… in trainingen de competitie opzoeken, ‘wedstrijdjes’ onderling gaan rijden en weer meer op de fiets gaan zitten. Je moet immers wedstrijdfit blijven.

Zo zal van Wonderen ook op weg zijn met zijn spelers, ook al heeft hij het geluk dat jullie cluppie wel het veld op mag voor wedstrijden. Helaas krijg ik mee dat het de afgelopen weken in de competitie ook bij jullie kraakt. Maar van Wonderen zou van Wonderen niet zijn, jouw cluppie pakte het de laatste wedstrijd weer goed op.  Creativiteit het sleutelwoord ook binnen het betaald voetbal. Het blijft voorlopig helaas nog stil aan de overkant en dat mist iedereen.

De afgelopen weken was het inderdaad stil heel stil, geen publiek op de tribune bij NK’ s. De Wereld zwoegt door onder het pandemie. Vol bewondering heb ik tijdens de NK’ s gekeken hoe Van Beijnum en Diniz op de 500 meters in actie kwamen zonder publiek. Gekeken naar een bijna ‘Militaire’ operatie bij de NK’s in Thialf. Alles goed Corona proof geregeld door veel vrijwilligers, juryleden, de crew van Thialf, de artsen, de KNSB en House of Sports. Het meest bizarre moment was, als je na de warming up het stadion binnen liep. Je kwam terecht in een compleet lege hal. Geen juichende supporters die het verschil maakten tijdens de wedstrijd, maar ook op de laatste paar meters leken de duels minder spannend omdat je simpelweg dat donderende gejuich miste.

Wij zaten met z’n allen in de Thialf ‘bubbel’. Gekeken met bewondering naar al die toppers hoe die in deze Corona tijd in Thialf de wedstrijden beleefden. Het was stil heel stil, de noord bocht, de zuid bocht die normaal kolkt van enthousiasme, daarin stonden een paar verstilde foto’s uit soms een lang verleden. Dat doet iets met je geest Erik of het nou de schaatssport is of voetbal, publiek motiveert daar ben ik van overtuigt. Toch hoor je en zie je duidelijk dat zij in de wedstrijd zitten en de ontlading bij een overwinning toch komt, ook al juich je tegen een leeg Thialf. Er waren fantastische prestaties en het dankbare besef dat er überhaupt Nederlands Kampioenschappen verreden konden worden.

Tijdloos was het allemaal. De topsporters vastberaden genoeg om er toch een heel mooi NK van te maken. Gelukkig bracht de NOS het in beeld zodat er voor de buis nog hard geschreeuwd kon worden. Jonge talenten lieten van zich horen tijdens de NK’ s, sommigen staan al op winnen, deze jonge sporters rammelen niet meer, nee zij beuken op de deur en laten van zich horen. Het Development Team van JumboVisma, Team Reggeborgh, Team Worldstream, Team IKO en Team Frysk met jonge talentvolle jongens en meiden, de junioren van Team TalentNed uit regio Enschede en Marit van Beijnum van Development SprintTeamOost uit Deventer reden het ene PR na het andere PR uit de boeken. Mooi die blijdschap op die koppies. Helaas bij het NK Afstanden geen blijdschap voor Sebas Diniz, hij tikte een blokje uit de baan, weg tijd 36.3! Het werd een DQ en daarmee kwam even alles tot stilstand voor Diniz. Het proces van leren is niet altijd mooi, winnen moet je leren hoorde ik laatst Tom van ’t Hek in een interview op de Radio1 zeggen. Inderdaad je moet leren winnen en willen winnen, elke wedstrijd opnieuw. Voor de junioren A2 is het dit seizoen de laatste kans om succesvol hun juniorentijd af te sluiten.

Erik wil je ook nog even vanuit mijn hart zeggen dat de invulling van die lege tribunes anders zou kunnen. Als voorbeeld deed de voetbalclub Heerenveen het goed, een stadion vol KIKA Beren als supporters! Hoe mooi was dat, compleet uitverkocht die Beren en een geweldig bedrag voor KIKA. Ik heb het idee op verschillende plekken laten vallen maar helaas…. het bleef stil aan de overkant. Hoe mooi zou het zijn als alle voetbalstadions en het IJsstadion Thialf dat voorbeeld bij toekomstige wedstrijden ook zouden volgen. Laat het niet stil zijn aan de overkant…..steun KIKA in deze barre tijden!   VREDIGE KERST