Column Elvira Salet: GEEN EXCUUS!

Column Elvira Salet: GEEN EXCUUS!

Beeldmateriaal door: Elvira Salet

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van de gewestelijke selectie SprintTeam Oost. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen talenten uit Oost Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks zal ze haar belevenissen en ervaringen delen met eindredacteur sport: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN 12

e l v i r a s a l e t

GEEN EXCUUS!

Lieve Erik,

Ik zit op mijn fiets op de dijk, het waait flink en kijk naar de wolken boven het IJssellandschap. Prachtige wolken stapelen zich op. Voor mijn gevoel rijd ik door een schilderij van Voerman (schilder, woonde werkte in Hattem). Schilderen vind ik ook geweldig maar helaas geen tijd voor, het winterseizoen is weer begonnen, ja dat klinkt vreemd. Het is immers nog herfst, veel regen en wind. Laat dat nou net het weer zijn wat wij op het ijs tijdens wedstrijden nodig hebben. De luchtdruk zakt dan aardig naar beneden en ervaren de schaatsers minder luchtweerstand. De wind pakt mijn fiets zijwaarts en ik moet nu moeite doen om overeind te blijven. Mijn fiets bestaat uit carbon en is dus erg licht. Hoop wel dat het droog blijft en ik mijn zondagsrondje kan afmaken op de fiets.

Vanmiddag naar Thialf voor een trainingswedstrijdje. Wij staan nu net een paar weken op het ijs. Zaterdag 12 oktober 2019 opent de Scheg alweer haar deuren, vanaf maandag 14 oktober trainen wij weer op onze thuisbaan. Twee weken geleden reden wij na vier ijstrainingen in Thialf ons eerste trainingswedstrijdje. Elk begin van het schaatsseizoen moeten er weer nieuwe seizoentijden worden gereden. Voor sommigen komt er dan gelijk ‘druk’ om de hoek kijken, wat zeker in het begin van het seizoen helemaal niet moet. Immers gaat het er om weer wedstrijdritme te krijgen. Als je dan een pr rijdt of er dicht bij zit, is dat mooi meegenomen en doe je het echt niet slecht.

Dat zie je ook bij jouw Cluppie Erik! ‘You win some en you lose some’ maar het seizoen is pas begonnen en iedereen moet zich dan realiseren ‘je gaat het vaak niet vandaag of morgen doen’. De omgeving waarin je leeft legt je vaak die druk onbewust op en soms ook bewust! Dat moet echter geen excuus worden waarom het niet meteen gaat lukken. Sterker nog als je de beste wilt zijn of worden of je nou in een voetbalteam zit of in een schaatsteam, er moet geen excuus zijn waarom je niet altijd goed kunt presteren. Je moet mentaal zo sterk zijn dat je elke tegenslag kunt pareren. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd voor de buitenwereld!

Iedereen weet dat het lang niet altijd makkelijk is geen excuus aan te voeren waarom iets niet meteen lukt zoals je zou willen. Het seizoen wordt niet in de eerste weken bepaald. Gaandeweg het seizoen weet je ook dat het leven lang niet altijd eerlijk kan zijn. Het valt niet mee om dan te denken, ‘oké dat was het’, op naar de volgende wedstrijd. Beslissingen van scheidsrechters, beslissingen van de VAR, beslissingen van een sportbond, bewust positief voor je gevoel naar de tegenstander of onbewust, iedereen krijgt er soms mee te maken. Het is dan niet makkelijk om dan te denken nadat je bij de start er uitgeschoten bent, ‘next’, zo werkt dat niet. Maar wat werkt dan wel Erik. Een sporter is altijd kwetsbaar in dat spanningsveld.

Het is een levenskunst waarin de sporter zonder excuus daarin zijn weg moet zien te vinden. De afgelopen week zag ik een jonge sporter bij een tegenslag in zijn wedstrijd een trappende beweging naar het ijs maken, het liefst trapte hij de hele rij blokjes uit de baan. Nee geen schaatser uit het SprintTeam OOST, én niet omdat die schaatsers geen emotie kennen. Emoties prima, zonder sport geen emotie maar ik probeer de sporter altijd voor te houden, houd het sportief, ga niet schelden tegen een scheids, ga geen blokjes uit de baan trappen. Ga op z’n moment niet zo met je eigen teleurstelling om, houd grip op je eigen daden en emoties. Geen excuses. Gooi geen ‘kracht’ weg maar gebruik het positief, zorg dat die kracht ligt in hoe je reageert op ook negatieve omstandigheden. Er komen nog ‘échte’ wedstrijden die er wel toe doen. Dus zoek geen excuus dat het niet gelukt is door een ander, geen energie verspillen op de dingen waar je toch geen grip meer op hebt. Je hebt altijd grip op je eigen houding en gedrag. Ja Erik, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker bij jonge sporters maar ook bij de doorgewinterde sporter.

Je ziet het ook regelmatig in andere sporten, het publiek vindt het prachtig emotie te zien, het moet van het beeld afspatten. Jij en ik vinden dat ook prachtig, of het nou bij voetbal is of bij schaatsen. Denk ook dat je drie ‘soorten’ emoties hebt. De gelukzalige emotie, de emotie die voortkomt uit een onterechte beslissing en de emotie die komt na een terechte beslissing, maar wel één in jouw nadeel. De eerste twee emoties worden graag gezien door de buitenwereld. De laatste eigenlijk niet, het maakt je zwak, het maakt dat de ‘kijker’ uiteindelijk geen respect meer heeft voor je. Het maakt dat de waarnemer er meewarig om moet lachen en dat is het slechtste wat je als sporter kan overkomen. Ze gaan je dan zien als een ‘loser’. Ik kom weer terug op de schaatser die ik zag trappen in het ijs afgelopen week in Thialf.

Vorig seizoen deed hij dat ook, eigenlijk doet hij het altijd bij een voor hem negatief uitvallende wedstrijd. Heel jammer, iedereen verwacht het al en reageert ‘oh hij zal het toch niet zijn’. Toch jammer dat z’n jonge sporter niet een beetje door zijn directe omgeving wordt geremd. Maar het is geen excuus voor zijn gedrag, hij heeft het zelf in handen. Wat zo jammer is, zijn plezier lijkt inmiddels ook ver te zoeken. Maar misschien is hij wel de winnaar van morgen. Er zijn genoeg voorbeelden in de schaatssport te vinden die uiteindelijk toch een groot kampioen werden. Ik denk nu aan een Bart Veldkamp die na de rit tegen Koss met zijn schaatsen liep te gooien en scheldend in de kleedkamer verdween. Het spatte van het beeld. Sven Kamer die na zijn rampzalige wissel op de 10 km zijn Oakley door de schaatshal gooide.

Terug naar dit seizoen. Het wordt weer een mooi seizoen, wij beginnen op zaterdag/zondag 19 en 20 oktober 2019 met de Rabo HollandCup1/IJsselCup op de Scheg. Ik hoop ook voor jouw Cluppie hetzelfde, jullie zijn pas 9 wedstrijden verder, 13 punten in de middenmoot nu, dus denk ik zeker niet tevreden. Maar nog 29 wedstrijden te gaan, dus kunnen er nog heel veel mooie dingen gebeuren.

Wist jij dat mentaal sterke mensen echt vreugde en emotie kunnen ervaren bij andermans succes. Eigenlijk nauwelijks te geloven. Het helpt inderdaad niet om jaloers of afgunstig te zijn op andermans succes. Tuurlijk merkt de sporter op wat die andere nou succesvol maakt en de kunst is dat mee te nemen in je eigen houding, gedrag bij je sportieve prestaties. De schaatsers die ik mag begeleiden zijn allemaal bereid om samen hard te werken maar ook voor hun eigen kans te gaan op succes. Dat wens ik iedereen dit seizoen, samen hard werken voor succes.

Geen excuus… maar er voor gaan met veel plezier maar ook met emotie, dat maakt uiteindelijk dat je succesvol bent.

Recente Tweets

Sponsor van de maand