COLUMN24

e l v i r a s a l e t

AS WE SPEAK WHAT ABOUT US, RIVALITEIT VAN TIJD..!

Lieve Erik,

Val gelijk met de deur in jouw huis over grenzeloze liefde, liefde voor én van jouw cluppie GA Eagles, over het leed van het verlies van een kindje dat ook jullie leed werd. Mijn hart huilde toen ik hoorde over de tragedie van Jax, zoontje van jullie 2e keeper Mitchel Michaelis en zijn vriendin. Plotseling werd zijn veel te korte leventje afgebroken door een ernstige stofwisselingsziekte. Dan ga je je nietig voelen bij die dramatische gebeurtenis wat alles doet stilstaan. Triest een jong leven gebroken in de knop, een eindeloze leegte doemde op. Ver weg ook van rivaliteit stonden twee teams, GA Eagles en FC Volendam, voor aanvang van de wedstrijd begin februari samen stil in speciale T-shirts. Daarop tekst en een lied vol liefde dat deze jonge ouders niet alleen stonden, de rivaliteit stond stil…

Wat gaat het jaar 2021 ons dat verder brengen, de wereld draait door met nog steeds C-19 om ons heen. Het jaar startte ‘gewoon’ in Wenen met het Nieuwjaarsconcert en het Schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Zo gewoon was het misschien voor jou ook niet, het enige gewone was wellicht het brakke gevoel van de Nieuwjaarsnacht en het beeld van een lege Concertzaal waar wij inmiddels al aardig aan gewend raken en ook de leegte onderaan de piste in Garmisch! Dit keer ook geen NK Marathon op Nieuwjaarsdag, de marathon-schaatsers vallen volgens de KNSB niet onder topsport en liggen helaas al het hele seizoen stil.

In het schaatswereldje missen wij nog steeds de supporters en de supporters missen ons, dat zal in jouw voetbalwereld niet anders zijn. Veel staat nog in de ‘slaapstand’ binnen de diverse sportbonden. Topsport gaat door, wiel-veld renner Mathieu van de Poel schudde de sportwereld bij aanvang van dit jaar weer prettig wakker. Er is leven voor de sport ondanks de C-19, zoals Mathieu treffend zei: “Ik kom om te winnen”. Samen met Wout van Aert doemden deze geweldige sportmannen op uit de zee in Oostende. Prachtige beelden kwamen binnen in veel huiskamers. Sport geeft veerkracht en het is misschien voor sommigen heel jammer om dit sportspektakel niet echt live te kunnen zien ‘as we speak what about Us’. De NOS beelden, waarop Van de Poel op magistrale wijze voor de 4e keer Wereldkampioen werd, kwamen echt wel binnen. Vooral de beelden die super mooi thuis in beeld gebracht werden van de wel heel bijzondere rivaliteit tussen twee jonge renners. Erik, hoe mooi vriendschap en topsport die keer op keer ook nog eens het gevecht tussen Nederland en België aan gaan, maar helaas ook zonder supporters. Toch voelde je de geest van de supporters achter de buis die net als wij op het puntje van hun stoel zaten mee te genieten.

Voor mijn gevoel is het sportjaar alweer aardig gevuld met mooie prestaties, jouw cluppie gaat als de brandweer, prachtig om te zien dat Van Wonderen zijn team op weg brengt naar grote hoogte in de eerste divisie met mooie overwinningen. Elke glimlach vertelt een nieuw verhaal in de sport, zo ook in mijn sport. De Thialf bubbel is na 5 weken, net afgelopen weekend, beëindigd. Wat een topsport hebben wij gezien; een Wereldrecord en een wereld lach door de Zweed Nils van der Poel op de 10 K die iedereen wist te verbazen, en natuurlijk de twee vrienden die om het WK goud streden: Krol en Verbij. De NOS leverde de topsport tot aan de keukentafel, de schaatsliefhebber zat vooraan, bijna in het ‘beeld’. Regisseur Astrid Wisman (NOS) liet het beeld van de sporter en de omgeving van die sporter van het beeld spatten, rivaliteit tussen twee top sportende vrienden, hoe mooi in beeld gebracht een geweldige rit van Kai Verbij, een drama bij Krol, de ene Wereldkampioen Verbij op de 1000m die nauwelijks durfde te juichen immers zijn schaatsmaatje Krol werd er uit geschoten.

Het werd nog stiller in het stadion en eigenlijk stiller kon het niet zijn, de rivaliteit van tijd stond tijdelijk voor het gevoel even stil. Een dag later pakte Thomas Krol toch nog ‘zijn’ Wereldtitel op de 1500m wat een knap stukje werk was ook van de Jumbo-Visma staf.  En ondertussen gleed het schaatsseizoen voorbij, voorbij voor de ‘gewone’ sporter, voor de jeugd die aan de deur komt kijken. Normaal zou de jeugd zich opmaken voor de diverse NK ’s en Holland Cup wedstrijden, Junior World Cups én het WK Junioren dat dit seizoen in Japan gehouden zou worden! Het land van de reizende zon… Nou niks reizen, alleen de C-19 was op reis en raasde door de wereld. Geen enkele wedstrijd ging voor de jeugd door. Je zal maar junior A2 zijn dit seizoen en tot de top van de jeugd behoren. Lang werd er door de KNSB gesuggereerd dat er toch nog wellicht een wedstrijd of oefensessie gereden zou worden in Thialf. Dus was het zaak wedstrijdfit te blijven. Wij hadden het geluk op de Scheg in Deventer nog op het ijs te kunnen trainen omdat de Scheg een open baan is en geen hal. Groot compliment voor de Scheg op welke wijze zij dit in deze moeilijke C-19 tijd toch klaar speelden om zo goed mogelijk “C-19 proof” te kunnen schaatsen. Jammer voor de recreatierijders die bij de tweede lockdown moesten stoppen.

Opeens kwam storm ‘Darcy’ en de ‘Russische Beer’, de zogenaamde straalstroom van koude lucht, ons land binnen vallen. Sneeuw, ijskou, (gevoels-)temperatuur -17 en alles wat je voor een goeie winter wenst kwam richting Nederland. Koning Winter deed daarmee zijn intrede. Nederland ging massaal het natuurijs op, prachtig ’s morgens het krakende ijs de verstilde rietlandschappen de verse sneeuw in de weilanden, strak blauwe lucht, blijer kan je mij niet maken. De hoop op een Elfstedentocht laaide ook weer op. Na de eerste nacht van -10gr was ik al opzoek gegaan naar mijn Elfstedenpasje, hahaha Erik, ja zo gek ben ik ook. Natuurlijk wist ik ook dat er met C-19 geen kans zou zijn om deze geweldige schaatstocht door te laten gaan. Maar even dat gevoel weer te hebben, de herinnering van mijn drie tochten kwamen weer binnen toen ik het pasje uit de la viste, rivaliteit van tijd! De verkeerde tijd helaas….

Het werd dooi. Geluiden van ‘spookwedstrijden’ dit seizoen voor de KNSB Talent Teams (KTT, 80 rijders) kwamen door, maar tijden werden vakkundig uit de schijnwerpers gehouden. Alleen deze rijders hadden de mogelijkheid in Thialf door te rijden. Wat moeilijk uit te leggen was aan een groot aantal andere talenten die niet mochten rijden. De Minister had voor deze groep wel toestemming verleend wat veel onvrede opleverde, immers die 80 KTT’ers woonden bij lange na niet allemaal in Friesland! Het woord reisbewegingen viel vaak bij degene die er niet in mochten! De KNSB hanteert een systeem dat alleen rijders die door de bond zijn geselecteerd in een KTT wel mogelijkheden hebben zich in dit C-19 jaar verder te kunnen ontwikkelen, dus ook in Thialf mogen trainen en oefensessies rijden. Verder bestaat nergens in Nederland de mogelijkheid om wedstrijden in ‘oefenvorm’ te rijden voor de (oudere) jeugd.
Kan je het nog volgen Erik? De rijders die buiten het opleidingstraject van de bond vallen worden niet in staat gesteld de zgn. oefensessies te rijden op het snelle ijs van Thialf. Erik, ik hoor je denken; wat zijn oefensessies?
Dit zijn eigenlijk ‘gewone’ wedstrijden die daar gehouden worden voor de (oudere) jeugd, enkel ze worden niet vastgelegd in een ranglijst. Dan denk je misschien; dat is eerlijk. Ten dele waar, echter men krijgt niet dezelfde kansen om wedstrijdritme op te bouwen op het snelle ijs in een wedstrijdvorm. Zal ongetwijfeld ook bij voetbal zo zijn dat je groeit bij wedstrijdritme.

As we speak what about US, rivaliteit van tijd… helaas iets anders kan ik er niet van maken. Ongeacht de C-19 situatie en de beperkingen van maatregelen die daaruit voortvloeien die volledig ongebruikelijk zijn, wedstrijden rijden is ontwikkelen én stilstand is achteruitgang. Bedenk dan iets dat alle rijders weer perspectief geeft of je nou marathonrijder bent, Neo-Senior of talentvolle junior buiten een KTT.  De menselijke maat waar is die gebleven binnen de KNSB. Ik ben niet zwart of wit mijn hart is gewoon gekleurd voor al die (top)rijders die er ook nog zijn en niet erkend worden buiten het Topsport-systeem terwijl wij allemaal lid zijn van diezelfde bond.

Nadat de KNSB een slordige drie weken geleden naar buiten had gebracht dat alle wedstrijden definitief voor de marathon en de jeugd geschrapt waren, bleef er niet veel meer over dan nog een beetje het seizoen in speelse vorm uit te rijden. Tot vorige week toen een aantal gelukkigen toch nog een oefensessie mochten rijden in Thialf. Je zag aan die koppies dat ze er blij van werden maar tegelijkertijd ook van; ‘huh, we hebben niet echt meer doorgetraind’. De onrust sloeg even tijdelijk toe, want iedereen had ook nog eens een week lang op natuurijs gereden. Hilarisch was het eigenlijk wel toen Sebas Diniz toch nog even op de 500m in Thialf een opening maakte van 9.8, dat is heel snel Erik en daarna eindigde met een mooie 35’er. Om vervolgens een dag later op de 1000m met 1.12.19 het schaatsseizoen af te sluiten. Mervin Maatman reed nog mooi twee PR’s op de 1500 (1.53.17) en op de 1000m (1.13.17). Yasmine Bouaziz reed nog even een snelle 500m (41.06 PR) en 1000m (1.23.74 PR) op haar net nieuwe Groothuis-schaatsen, wat bij haar een grote glimlach op haar gezicht bracht.

As we speak what about US seizoen is zeker niet mislukt ondanks de rivaliteit van tijd..!