COLUMN25

e l v i r a s a l e t

ALS IETS JE GELUKKIG MAAKT, GA ER DAN VOOR ..!

Lieve Erik,

Jouw Cluppie GA Eagles blijft niet alleen mij, maar heel voetballend Nederland verbazen. Ik zie je glimlachen Erik en tevreden kijken. Die naam Van Wonderen, de trainer, én het saillante detail, dat hij jullie 14e trainer is kan geen toeval zijn. Bij nummer 14 in het voetballen denk ik altijd aan Johan Cruijff en ik denk velen met mij. Zeker ook nog als ik lees over het “PROCES van ontwikkeling en tijd” dat breed gedragen wordt deze winter en het blijkt aardig te werken. Het klinkt haast ‘heilig’ dat hij, en ook zijn Team, gelooft in zijn zienswijze en dat je merkt dat Van Wonderen daar zelden vanaf wijkt. Je ziet de teamgeest groeien deze winter, het spat ervan af en je ziet ook de bron van mentale veerkracht. Je voelt en ziet de jacht op een eredivisie ticket, geen doelpunt wordt weggegeven en de afgelopen wedstrijden heeft hij laten zien dat één doelpunt vaak al genoeg is. Jammer de Periode titel ging de mist in door een 0-0 eindstand en omdat de Graafschap won, maar het ‘Proces’ is nog steeds overeind: een ticket binnenhalen voor de Eredivisie. Ik hoorde jou in één van jouw interviews zeggen; je zag dat het zelfvertrouwen blijft groeien en dat de spelers tegelijkertijd kritisch blijven. De verbondenheid is aan alle kanten waarneembaar. Je ziet het: als iets je gelukkig maakt, ga je er voor!

In ons schaatswereldje gaat het er wat anders aan toe helaas. Je kunt één jaar verliezen door dit C-19 geteisterde sportseizoen en alle beperkingen die voor teams als de onze opgelegd worden door de bond. Behoor je tot de ‘foute’ categorie, dan geen Thialf, maar je kunt toch bij de beste van je categorie behoren! Sterker nog, je bent veel sneller dan heel veel ‘talenten’ die daar wel mochten rijden in de zogenaamde oefensessies voor de jeugd. De ‘foute’ categorie mocht het heel beperkt laten zien helaas, sommigen zelfs helemaal niet… je wilt die bevestiging laten zien dat je de beste én snelste zou kunnen zijn van jouw categorie. Ik zie het zo, als je dan positief kunt blijven in z’n moeilijke situatie, dan ben je voor mij de morele winnaar.

Je merkt dat wij in een bond zitten van ‘veel’ meningen en zelfs met ‘onwaarheden’. Het gevoel dat deze ‘onwaarheden’ regeren is beslist niet een fijn gevoel. Je moet kansen krijgen en niet ongelijkheid creëren op basis van macht en onwaarheden binnen ons mooie schaatswereldje. Als een moeder van één van mijn rijders belt en zegt: “Als mijn kind in dit team blijft zitten, wordt haar status dan afgepakt, klopt dat?” Dat is echt schrikken, je denkt eerst dat heb je niet goed gehoord. Maar het krankzinnige is, zij heeft het wel goed gehoord! Zover is het inmiddels al gekomen met het machtsmisbruik binnen het schaatsen. Ik kan de lijst nog langer maken, maar ga dat niet doen. Schaatsen maakt gelukkig en als iets je gelukkig maakt, dan ga je ervoor, welk tegenoffensief je ook krijgt. Blijven lachen en genieten van de oh zo mooie schaatssport.

Over genieten gesproken, waar ook de “religie” duidelijk waarneembaar is is natuurlijk in de Wielersport. Wat een geweldige tweestrijd de afgelopen wielerweken hebben wij weer gezien tussen Van der Poel en Van Aerts in de wedstrijd Tirreno Adriatico. Van der Poel is niet meer te houden, etappe op etappe liet hij zien wat hij in huis heeft. Van Aerts weet goed te volgen, die twee drijven elkaar naar grote hoogte. Van Aerts ging voor de eindoverwinning en Van der Poel pakte een aantal etappes op zijn ‘Van der Poels’; demarreren op een slordige 80 km of 50 km van de finish. Alleen op kop en tot het uiterste gaan en dan vaak precies genoeg overhouden voor de etappezege. Over geluk gesproken, als iets hem gelukkig maakt gaat Mathieu van der Poel er volledig voor. Helaas Van Aerts zag zijn eindoverwinning volledig verdampen, in de laatste etappe werd hij op een hoop gereden, redde nog wel dat hij als tweede op het eindpodium stond, de eindoverwinning ging naar Pogacar.

De meeste teams zijn van het ijs gestapt, het winterseizoen zit er ook voor ons op. De rust periode breekt aan. Wat ook al enkele weken gaande is, is de bekende ‘stoelendans’ wie gaat waar heen. Dit jaar was het bij Jumbo-Visma ‘nummertje trekken’ voor de opleidingsploeg. Wie gingen ermee weg met de enkele plaatsen die vrij kwamen in het opleidingstraject maar ook in de grote ploeg? Wie verruilde zijn plaats van Jumbo naar Reggeborgh? Het geruchten circuit werkte op volle toeren. Soms hoor je al voordat het wereldkundig werd gemaakt waar een rijder heen ging, simpelweg denk ik omdat dit dan goed was ingeschat door deze of gene. Altijd wel mooi om te zien, wie gaat waar heen, het levert soms de verrassende switches op van bijvoorbeeld dit seizoen Hein Otterspeer van Team Jumbo-Visma naar Team Reggeborgh. Dat hadden velen niet zien aankomen. De rijders die in het verleden van Orie (trainer Jumbo-Visma) naar Van Velde (trainer Reggeborgh) verhuisden, hadden vaak nog een mooi vervolg van hun schaatscarrière.

Voorbeelden zijn Mark Tuitert en Stefan Groothuis die op het eind van hun schaatscarrière alle twee verhuisden van Team Orie naar Van Velde z’n team. Groothuis pakte zelfs in de periode dat hij bij Van Velde reed in 2014 ook nog het fel begeerde Olympische goud op de 1000m in Sotsji. Een slordige twee jaar later beëindigde hij zijn schaatscarrière . Mark Tuitert maakte in 2012 eveneens de overstap van Orie naar Van Velde. Hij reed in 2010 onder Orie naar Olympisch goud op de 1500m in Vancouver. Onder Van Velde in 2014 reed hij naar een voor hem teleurstellende 5e plek op de 1500m in Sotsji. In datzelfde jaar stopte hij met zijn schaatscarrière. Dus Hein Otterspeer zou ik aankomend schaatsseizoen (Olympisch Seizoen) zeker volgen. Gaat hij het ook redden om dat felbegeerde Olympische goud binnen te halen? Als dat Olympische goud je gelukkig maakt, ga er dan voor… zal hij gedacht hebben.

Bij de Jeugdteams vinden elk jaar wel wat verschuivingen plaats. Team TalentNed uit de regio Oost leverde tot nu toe vier rijders af aan de Topteams, twee naar Jumbo-Visma (Remo Slotegraaf en Beau Snellink), één naar Team Worldstream (Merel Conijn en en één naar Reggeborgh (Stefan Westenbroek), wat een knappe prestatie is. In ons Team is er nog één rijder in gesprek met een nieuw Team. Zolang als dat niet definitief is, worden daar nooit mededelingen overgedaan. Het ontvangende Team brengt dan het nieuws naar buiten. Voor het nieuwe seizoen komen uit de eigen regio Deventer drie jonge talenten (de broers Van Velsen en Van Dooren) naar ons Team over. Alle drie komen over van de Deventer IJsclub. Leuk om weer enthousiaste en leergierige jeugd erbij te krijgen in ons Opleidingsteam.

De verkiezingen komen er aan, ook dat lijkt veel op topsport. Je ziet hier en daar zelfs onze mooie sport naar voren komen, maar ook weer snel verdwijnen. Minister Wopke Hoekstra reed samen met Sven Kramer in de Thialf-bubbel en dat leverde hem veel kritiek op. Zijn mooie promotiefilmpje op natuurijs was ook snel van de buis af. Hoekstra dacht: als iets je gelukkig maakt, ga er dan…, dat moet hij wel gedacht hebben bij zijn rondjes met Kramer. Ja Erik, zo gaat dat zelfs als je Minister bent maar voor je het weet rijd je een scheve schaats!

Erik wij gaan even onze rustperiode in in de komende weken en klimmen dan weer lekker op de fiets om te gaan bouwen aan onze basis voor het nieuwe schaatsseizoen. Wens jou met je cluppie die felbegeerde plek voor de nacompetitie, als iets je gelukkig maakt… GA Eagles ga ervoor… veel succes Van Wonderen!