Dit jaar collecteert de MLDS met een kartonnen collectebus waarop een grote QR-code staat afgebeeld. Er kan mobiel gedoneerd worden door deze QR-code te scannen op de collectebus. Deze code kan door de gever vanaf een afstand gescand worden, waardoor de richtlijn van 1,5 meter afstand gewaarborgd blijft. Kwetsbare groepen en 70-plussers worden beschermd door ze niet te laten collecteren. Ook worden contante donaties niet geaccepteerd. De gewone collectebus, zoals iedereen die kent, wordt dit jaar niet gebruikt.

Ongemakkelijke ziekten
Op deze manier kan de MLDS zich blijven inzetten voor de vele Nederlanders die kampen met een chronische ziekte in één van de spijsverteringsorganen. Het gaat om ongemakkelijke ziekten als het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of coeliakie (glutenallergie), die dagelijks de kwaliteit van leven beïnvloedt, maar ook om dodelijke ziekten als darmkanker of alvleesklierkanker.

Opbrengst
Met de opbrengst financiert de Maag Lever Darm Stichting wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. In de onderzoeken richt de stichting zich op vroege opsporing van spijsverteringskankers, betere diagnostiek voor maag-, darm- en leverziekten en innovatieve behandelmethoden.