Het is niet voor het eerst dat het CDS dit onderwerp aankaart. “Enkele jaren geleden hebben we al eens aandacht gevraagd voor Turkse lesbiennes”, vertelt Ali Yildirim, voorzitter van het CDS. Het is volgens hem nog steeds belangrijk om het onderwerp seksuele geaardheid uit de taboesfeer te halen. “Er zijn best veel mensen die hun gevoelens onderdrukken, bijvoorbeeld vanwege het risico op verstoting of geweld. Wij vinden dat in deze tijd in onze gemeente onacceptabel.” Daarom is hij ook blij dat de gemeente Deventer het project ondersteunt 

Op vier themabijeenkomsten wordt het gesprek aangegaan met de doelgroep over de vraag: hoe is het om een LHBTI’er met een etnische achtergrond te zijn in DeventerMensen die uit de kast gekomen zijn of nog in de kast zitten, vertellen hun verhaal. Wat maken zij allemaal mee, in het gezin, op school, in de samenleving? Hoe worden zij gezien of ontvangen door eigen familie en samenleving? Worden zij gediscrimineerd, vervolgd (eerwraak) of geïsoleerd, dan wel geweerd? 

Daarna organiseert het CDS gesprekken tussen ouders en kinderen over de vraag hoe zij omgaan met een ‘andere’ geaardheid van een kind. Ook gaat het CDS in gesprek met leerkrachten over hoe zij (kunnen) omgaan met leerlingen uit etnische groepen die tot de LHBTI’ers behoren, maar dat niet aan hun ouders durven te vertellen.  

Tenslotte gaat het CDS voorlichtingsmateriaal ontwikkelen om zowel binnen de etnische gemeenschappen als de instellingen (zoals jeugdhulpverlening/jeugdzorg, sociale teams, GGD/GGZ) aandacht te vragen voor het thema. Een folder, een website en een boekje met daarin ervaringen uit de bijeenkomsten en de gesprekken moeten meer begrip kweken voor de moeilijke positie waarin veel LHBTI’ers nog verkeren en hoe daar begripvoller mee kan worden omgegaan. Als het project aanslaat, wil het CDS het blijven voortzetten. 

De gemeente Deventer start de avond met de onthulling van het videokunstwerk ´Uit je hokje´ om 18.30 uur (inloop vanaf 18.00 uur) in het stadhuis aan het Grote Kerkhof 1 in Deventer.  Aansluitend daarop begint om 19.00 uur in het auditorium van het stadhuis het programma van CDS.  De andere bijeenkomsten zijn op 7 juni in Huis van de Wijk (Rivierenwijk), 11 oktober in verenigingsgebouw De Driehoek en 22 november in woon- en zorgcentrum Humanitas. Kijk voor meer informatie op Facebook onder Centrum voor Diversiteit en Samenleving.