Buur & Zo: altijd een vertrouwd en veilig gezicht 

Buur & Zo steunt op een krachtig consortium van partijen, met als initiatiefnemer Carinova. Het is nu een praktisch concept. Zo bezorgt de buurtconciërge medicijnen en maaltijden aan huis. Of vervangt een lampje. Ook houdt hij of zij een oogje in het zeil en legt écht contact met kwetsbare wijkbewoners. Buurtconciërge Erna brengt bijvoorbeeld wekelijks de medicijnen van de 85-jarige Piet langs. Een kop koffie en een praatje is daarbij vaste prik. Piet liet Erna weten: “Wat ben ik blij met je. Nu kan ik er weer even tegen. 

Meer tijd en aandacht door combineren van taken 

De inzet van de buurtconciërge heeft meerdere voordelen. Zo bezorgt hij of zij aan huis met een elektrische autoKan praktische hulp bij kleine klusjes bieden, maar heeft vooral een signalerende functie. Welke hulp heeft de bewoner nodig? Wie bellen we daarvoorZo neemt de druk op zorgverleners en mantelzorgers afOok werkt het persoonlijke contact met de buurtconciërge preventief. Eenzame ouderen gaan de deur weer uit voor de beweegles of breiclub. Het gevoel bij de (wijk)gemeenschap te horen kan een groot verschil maken. Door zowel logistieke als praktische taken bij de buurtconciërge neer te leggen is er tijd om wat langer sociaal contact te leggen met wijkbewoners. 

Ontwikkeling Wijkservicecentrum van de Toekomst 

Een Wijkservicecentrum is een fysieke verbindende schakel. Een ontmoetingsplek voor wijkbewoners, waar activiteiten en diensten aangeboden worden. Vanuit het Wijkservicecentrum is zorg en ondersteuning te organiseren. De buurtconciërges gebruiken het als logistiek startpunt voor bezorging binnen de wijk. Buur & Zo in de wijk Colmschate start als eerste met deze doorontwikkeling door samen te werken met Verbindingscentrum De Fontein. Een waardevolle stap richting een duurzaam welzijns- en zorgconcept. Dat niet alleen betaalbaar, maar ook eenvoudig te kopiëren is naar andere wijken.