Al jarenlang is het onrustig op de Beestenmarkt, veel overlast door groepen jongeren, bewoners voelen zich niet veilig. De gemeente heeft al meerdere maatregelen getroffen in het verleden en daar komen nu weer nieuwe bij. De gemeente denkt na over structurele aanpassingen aan het plein op de Beestenmarkt en gaat borden plaatsen.

Samenscholingsverbod

Er gaat een samenscholingsverbod komen op de Beestenmarkt. Na vragen van de bewoners gaat de gemeente ook zorgen dat dat makkelijker kenbaar wordt. Zo worden er borden geplaatst en wordt de intensiviteit van de politie verhoogt. Echter denkt burgemeester König niet dat dat voldoende is door de inrichting van het plein. Daarom gaat het college aan de raad voorstellen om de Beestenmarkt tot overlastgebied te bestempelen, wat het mogelijk maakt om de mensen weg te sturen als ze zich daar ophouden en mogen ze 24 uur niet terugkeren. Dat vraagt een verandering van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Niet een herkenbare groep

Volgens burgemeester König is het niet een vaste herkenbare groep dat de overlast veroorzaakt. “Het ingewikkelde is ook, was het maar een vaste herkenbare groep. Dan kon je ook daarin investeren en kijken wat je daar kan doen. Dat hebben we ook gedaan en gaan we nu ook weer doen met jeugdwerk, maar het lastige is dat dit soort groepen minder vast zijn dan dat het vroeger was.” aldus burgemeester König.

Het is niet van de ene op de andere dag opgelost. Wat kan de gemeente doen tot die tijd? De bewoners klagen inmiddels al jaren. “Ja, de bewoners klagen al jaren. Het is natuurlijk ook niet zo dat wij daar niet op reageren of niet mee bezig zijn, alleen een tijdje lang ben je dan weer verder, dan intensiveren we het toezicht en meestal is het in de winterperiode ook wat rustiger. Maar het komt op en het gaat en dat maakt het ook zo lastig.”, aldus burgemeester König.

Binnenkort beheersbaar

Burgemeester König gaat er van uit dat de maatregelen zorgen dat de overlast snel beheersbaar wordt. “De toezicht is al verscherpt, we treden actiever op, dus ik ga er vanuit dat we die overlast in de komende weken gewoon beheersbaar maken. Maar dat vraagt een intensiteit van inzet van politie en boa’s die op termijn gewoon niet vol te houden is. Dan gaat het ten koste van andere dingen en die vragen ook onze aandacht.”, aldus burgemeester König.

 

Luister hieronder naar het volledige interview met burgemeester Ron König.