Boslandschap met Latona en de Lycische boeren gesigneerd ‘B. Breenberch f. 1630’ verbeeldt een bijzondere passage uit het boek Ovidius’ Metamorfosen, dat voor vele kunstenaars een bron van inspiratie was. Het paneel is na aankomst in Nederland gerestaureerd en voorzien van een nieuwe omlijsting en arriveert op woensdag 18 april op de geboortegrond van Breenbergh: Deventer. 

Het schilderij is aangekocht met de hulp van kunsthandelaar Jan Six uit Amsterdam bij veilinghuis Sotheby’s in New York. Na aankomst in Amsterdam is het paneel gefotografeerd om een beter beeld te krijgen van de onderlagen en overschilderingen. Door middel van infraroodreflectografie kon de opbouw van verflagen in beeld gebracht worden. Restaurator Lara van Wassenaer heeft de vernis afgenomen, het verfoppervlak nagelopen en de vernis opnieuw aangebracht. 

Bartholomeus Breenbergh werd in 1598 geboren in Deventer. Na het overlijden van vader Breenbergh, die stadsapotheker was, verliet het gezin in 1607 de Hanzestad en verhuisde naar Hoorn.

Donderdag 19 april zijn geïnteresseerden tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom in de Burgerzaal van het Stadhuis om het schilderij te bekijken (toegang is gratis).  

Op de foto: Boslandschap met Latona en de Lycische boeren gesigneerd ‘B. Breenberch f. 1630 (Collectie Museum De Waag) bij restaurator Lara van Wassenaar.