Op de website deventerboekenweek.nl is een poster te downloaden, die zelf op elke grootte is te printen in kleur of zwart wit. Deze kan boven het boek op het raam worden geplakt. Zo kunnen voorbijgangers zien dat de bewoners van boeken houden en wordt tegelijkertijd de Boekenweek gepromoot. Coronaproof en interactief. 

Programma

Productiehuis De Nieuwe Oost zendt het online programma De Boekencast uit. Op zaterdag 6 maart om 16:00 uur is de uitzending van de installatie van Boekenweekburgemeester Sophie Tak door burgemeester Ron König. Gespreksleider is Bep Spa. Celliste Manuela Verbeek speelt een improvisatie op het Boekenweekthema Tweestrijd. Op doordeweekse dagen is de Boekencast om 10:00 live vanuit Boekhandel Praamstra met gasten als schrijver Özcan Akyol, dichter Tjitske Jansen en poëziecollectief Eigenzinnig. 

De Athenaeumbibliotheek presenteert op maandag 8 maart om 20:00 uur haar collectie in twee online minicolleges. Suzan Folkerts spreekt over de tweestrijd van Geert Grote, de charismatische prediker uit de veertiende eeuw die zich bekeerde en daarna ook andere Deventenaren tot een vromere levensstijl opriep. Susanne de Jong en Lotte Savelsberg vertellen over de uitvinding van de boekdrukkunst en laten aan de hand van de collectie van de Athenaeumbibliotheek zien hoe middeleeuwse handschriften in de 15e en 16e eeuw plaatsmaakten voor gedrukte boeken. 

Kunstcircuit roept op woensdag 10 maart om 19:30 uur een virtueel haardvuur in het leven om verhalen te vertellen, te praten, lachen en luisteren. Speciale gast bij deze editie van Kunst bij het haardvuur is Marleen van der Sluijs, schrijfster van het boek ‘Hoor mij Zie mij Voel mij’, dat zich voor een groot deel in Deventer afspeelt. Daarnaast is iedereen uitgenodigd om binnen het thema een boek te bespreken, een eigen verhaal voor te lezen of een gedicht voor te dragen. Alleen luisteren mag natuurlijk ook. 

Kunstenlab host op donderdag 11 maart om 19:30 uur een kunstenaarsgesprek met kunstenaars Jeroen Diepenmaat, Lawil Karama en Edwin Stolk onder leiding van directeur Kunstenlab Mieke Conijn. Zij praten over hun ideeën voor een tegenbeeld voor het omstreden standbeeld van president Steyn tegenover het station in Deventer. Uiteindelijk zal een van de drie ideeën tijdelijk gerealiseerd worden bij het standbeeld zelf. 

Niet meer weg te denken tijdens de Boekenweek: De PubQuiz. Op vrijdag 12 maart om 19:30 uur live vanuit Café Persee met quizmasters Wim den Blanken en Jeroen Schwartz. Acht rondes. Tachtig vragen. Een uitdaging voor elke thrillseeker en spelletjesfanaat. Boekenwurmen hebben een streepje voor, maar de quiz is traditiegetrouw ook niet vies van film- en muziekvragen die refereren aan boeken of het thema van de Boekenweek. 

Bibliotheek Deventer organiseert twee Leesdates, waarbij de schrijvers zelf aanschuiven. Op zaterdag 13 maart om 16:00 uur ‘Phineas’ feest’ van Sophie Tak en op zondag 14 maart ‘Ik ben er niet’ van Lize Spit. Samen lezen is – zeker nu – nog leuker. Door ervaringen te delen kan het verhaal van een heel andere kant bekeken worden. Goede redenen om deze boeken te lenen of te kopen en vooral te lezen. 

Vereniging Deventer Literair sluit op zondag 14 maart om 15:00 uur de online Deventer Boekenweek af met een livestream vanuit St. Petersburg met auteur en journalist Pieter Waterdrinker. 

Vanwege de verlengde lockdown gaat het offline programma van de Deventer Boekenweek helaas niet door. Live programma onderdelen worden indien mogelijk verplaatst naar de zomer, wanneer het boek gevierd wordt tijdens de landelijke Boekenweek. De data hiervoor zijn nog niet bekend. 

Kijk voor links naar de online programma’s, gratis aanmeldingen en het downloaden van de poster op: deventerboekenweek.nl