De extreem lage waterstand lijkt er de oorzaak van dat de IJssel z’n geheimen uit de Tweede Wereldoorlog prijsgeeft. De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) moest eerder deze zomer ook al in actie komen toen bij Rheden door een drooggevallen vijver een partij munitie bloot kwam te liggen. En in Duitsland speelt hetzelfde probleem door de lage waterstand van de Elbe, Zo meldt RTV Oost. 

De Deventer vader en zoon trekken er regelmatig gezamenlijk op uit. Op zoek naar liefst uit de kluiten gewassen vissen. Deze keer beproefden ze hun geluk in de Wilpse Kleipolder, onder de rook van Deventer. 

Lage stand IJssel 

“Door de droogte is de IJssel op die plek voor een groot deel drooggevallen”, zegt Martijn. “En we zagen daardoor in de klei wat roestige stukken ijzer liggen. Een stuk of drie.” 

Ze hadden meteen al een vermoeden, maar wilden dit bevestigd zien. “Op internet ontdekten we vervolgens dat het om granaten lijkt te gaan.” Toen vader en zoon nog eens teruggingen, vonden ze nog meer projectielen. “In totaal negen stuks.” 

Niet mee leuren 

Ze kennen de verhalen van mensen die granaten vinden en die vervolgens doodleuk naar het politiebureau brengen. “We hebben alles op hun plek laten liggen en hebben vervolgens de politie gebeld. Het leek ons niet zo verstandig ermee te gaan lopen leuren.”
EOD

De politie seinde op haar beurt de EOD in. “De spulletjes liggen daar nog in de klei. Op een hele afgelegen plek waar helemaal niemand komt en ze liggen daar dus veilig. De EOD komt later deze week de projectielen onschadelijk maken.” 

Een woordvoerster van de EOD laat weten dat er ernstig rekening mee wordt gehouden dat de dalende waterspiegel meer oorlogstuig blootlegt: “Maar vooralsnog is alleen de vondst bij Deventer bij ons bekend.