Het bedrijfsarchief geeft niet alleen inzicht in de geschiedenis van Roto Smeets, maar ook in de economische bedrijvigheid van de stad Deventer over een periode van bijna 100 jaar. Historisch Centrum Overijssel heeft in samenwerking met de gemeente Deventer deze administratie veiliggesteld. Het gaat om zo’n 100m archief bestaande uit jaarverslagen, notulen van vergaderingen en vele foto’s van de werkzaamheden, machines en de medewerkers tijdens speciale gelegenheden. 

“In de notulen van de vergaderingen zie je terug dat ze eind vorige eeuw veel tijd en energie hebben gestoken in interne scholing en nadachten over het voortbestaan van het bedrijf. Dit archief vertelt veel over Roto Smeets en zijn medewerkers, en hoort bij de historie van Deventer.” vertelt Marion Karsch van Historisch Centrum Overijssel. Zij heeft zorg gedragen voor de verhuizing van het bedrijfsarchief. 

De werkzaamheden zijn eerder dit jaar in februari begonnen. Er is een eerste selectie gemaakt, de archiefdozen zijn gereinigd en gedesinfecteerd en de ordners stofvrij gemaakt. Marion vertelt: “Met dikke sokken en een extra laag kleding aan zijn wij aan de slag gegaan bij Roto Smeets. Het is koud in het gebouw, de ruimte van de beheerders is de enige plek waar nu een verwarming aanstaat en waar wij af en toe konden opwarmen met een kop koffie. Maar de werkzaamheden hielden ons ook warm.”  

Het archief is inmiddels verhuisd naar de depots van Historisch Centrum Overijssel. De gemeente Deventer en Historisch Centrum Overijssel zijn blij dat het archief is veiliggesteld en verheugd over het behoud van dit erfgoed voor Deventer. Het archief is op dit moment nog niet toegankelijk. Ook wacht er nog een flinke klus om de 100m aan archief fysiek te verzorgen, uit te zoeken en te beschrijven. Met de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) is contact over hoe zij betrokken kunnen worden bij het toegankelijk maken van dit bijzondere archief.