De Bibliotheek Deventer heeft aandacht voor deze diverse groep en organiseert programma’s en cursussen. Van 6 tot en met 12 september zetten ze de schijnwerpers extra op het onderwerp. De bibliotheek haakt net als de gemeente en het ziekenhuis, aan bij de landelijke Week van Lezen en Schrijven. 

Tijdens de actieweek wil de Bibliotheek Deventer de bewustwording en het begrip vergroten rondom laaggeletterdheid bij mensen die Nederlands als eerste taal hebben (NT1). Ze zijn in een Nederlandssprekend gezin opgegroeid en naar een Nederlandse school gegaan, maar hebben ergens een achterstand opgelopen. Bijvoorbeeld door ziekte, geen ondersteuning thuis, gepest worden of volle klassen. Allemaal oorzaken die buiten jezelf liggen. “Toch is het taboe nog steeds groot. En dat is zo verschrikkelijk jammer”, vindt Patricia Poelmann, coördinator DigiTaalhuis van de Bibliotheek Deventer, “want door het taboe blijven mensen stil en vragen ze niet om ondersteuning.”  

Voor het terugdringen van laaggeletterdheid is het belangrijk dat de omgeving weet wat het is en wat de gevolgen zijn. Mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven en/of rekenen hebben vaker schulden of gezondheidsproblemen. Binnen een baan kan het leiden tot onveilige werksituaties. Reken ze er niet op af, maar toon begrip en ga het gesprek aan. “En vertel ze dan over de bibliotheek” vervolgt Patricia vol enthousiasme. “Met open armen en zonder oordeel kun je bij ons terecht met al je vragen. Samen zoeken we uit waar behoefte aan is, om dan samen te bedenken wat bij jou past.”  

Patricia wil benadrukken dat bewustwording van laaggeletterdheid de eerste stap is voor ons allemaal om er iets aan te doen. Zo kunnen schrijvers van bijsluiters, opstellers van formulieren of redacteuren van websites hun steentje bijdragen door teksten te schrijven met de doelgroep in gedachten. “Bewustwording bij deze professionals is zo belangrijk. Daarom kiezen we ervoor om in de Week van Lezen en Schrijven drie keer een testpanel van ex-laaggeletterden uit te nodigen. Ze zitten klaar om teksten en formulieren door te nemen op leesbaarheid. Iedereen die daar gebruik van wil maken krijgt feedback om het beter of anders te doen. En de Bibliotheek Deventer? Die zal de uitdaging ook aangaan. Dat zal voor ons heel leerzaam zijn.” 

Activiteiten tijdens de week van Lezen en Schrijven bij de Bibliotheek Deventer 

Speel Reuzenscrabble!

Ben je gek op woorden of letters? Of wil je Scrabble leren? Speel mee op een bord van 4 bij 4 meter. De spelregels zijn hetzelfde. Dinsdag 7 september | 10.00 tot 17.00 uur | Bibliotheek Centrum | Gratis 

Is je brief of folder wel leesbaar? Het testpanel geeft tips! 

Zijn woorden niet te lang, zijn zinnen niet te ingewikkeld, is de opmaak van de tekst wel overzichtelijk genoeg? Leg je teksten voor aan het testpanel van de Stichting ABC en hoor hoe het duidelijker kan. 

Dinsdag 7 september 14.00 tot 17.00 uur | Bibliotheek Keizerslanden | Gratis Woensdag 8 september 14.00 tot 17.00 uur | Bibliotheek Centrum | Gratis Vrijdag 10 september 14.00 tot 17.00 | Bibliotheek Centrum | Gratis 

Oefenen met Theorie.nl 

Volg op het gemeentehuis een cursus Theorie-examen in begrijpelijke taal. Kom vervolgens naar de bibliotheek aan de Stromarkt om te oefenen met Theorie.nl. Vrijwilligers en medewerkers staan klaar om je op weg te helpen. 

Donderdag 9 september 10.00 – 17.00 uur | Gemeentehuis/Bibliotheek Centrum | Gratis  

Pop-up Escape Room 

Kraken jullie de code van de vakantiekoffer in 15 minuten? Ga de uitdaging aan. In je eentje of met een groepje. Het is leuk tot ongeveer 5 spelers. Je moet wel kunnen lezen… 

Zaterdag 11 september 10.00 – 13.00 uur | Bibliotheek Centrum | Gratis