Sluiting

De Bibliotheek Centrum sloot haar deuren in maart. “Het was niet langer verantwoord om open te blijven, al helemaal niet toen bekend werd dat de middelbare scholen dicht gingen” was online te lezen. De bibliotheek wilde niet de laatste publieke voorziening zijn die open was.

”Alles is toen gestaakt, iedereen bleef thuis werken.” aldus Babette Granberg, manager dienstverlening bibliotheek Deventer. ”Al snel ontstonden er weer nieuwe dingen. Er werden veel online initiatieven bedacht door de collega’s zoals een bibliotheekrobot. De thuisbieb werd opgestart vanuit de landelijke organisatie en we dachten steeds meer na over hoe je toch je activiteiten kan blijven doen, anders doen of weer kan opstarten.”

Nu de bibliotheek weer open is zijn zowel de medewerkers als de leden blij. ”We krijgen ook reacties van onze leden dat ze heel blij zijn. Vorige week lag er een klein briefje in de bus waar op stond ‘jullie zijn top’, dat zijn hele mooie dingen.” vertelt Granberg.

Opening

Vorige week werd bekend dat de bibliotheek vanaf maandag 18 mei weer open mag. Wel anders dan normaal. Zo zijn er aangepaste openingstijden en is het verplicht een blauw winkelmandje te pakken zodat de bibliotheek zich makkelijk kan houden aan het maximale aantal bezoekers per vestiging.

Ook heeft de bibliotheek nog meer veranderingen doorgevoerd. ”De looprichting in eerste plaats, mensen komen binnen via de draaideur en gaan weer weg via de mindervaliden uitgang” begint Granberg. ”Alle zitplaatsen zijn afgezet, dus mensen kunnen hier echt niet verblijven. Het is alleen om uit te lenen en weer naar huis te gaan.” vervolgt Granberg.

”Daarnaast hebben we meer personeel ingezet, zij dragen allemaal een hesje en kijken of het allemaal goed gaat.” aldus Granberg. ”Op basis van het aantal vierkante meters mogen we best veel mensen ontvangen, maar wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen en om daar in ieder geval op de helft te gaan zitten, de eerste paar dagen doen we daar ook nog de helft van.” Granberg vervolgt ; ”We zijn voorlopig niet open in de avonden en ook niet op de zaterdag, we gaan eerst kijken hoe het gaat en op basis daarvan kijken we of we dit kunnen uitbreiden.”

Kijk hieronder naar onze uitzending over de Bibliotheek.