“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.  

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. “Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Duitsers kenden die muziek gelukkig niet.”  

75 jaar Bevrijding in Bathmen en Deventer 

In Bathmen en Deventer komt de estafette langs en wel op resp. 8 en 10 april. Stadsbeiaardier, Bauke Reitsma, zal een concert geven in op 8 april in Bathmen (carillon Dorpskerk) om 16.00 uur en op 10 april in Deventer (carillon Lebuïnustoren) om 12.30 uur. 

Op het programma staat muziek van rond de bevrijding. Zo klinkt naast het Wilhelmus het Sallandse volkslied en verder liedjes uit de tijd van de bevrijding zoals Als op het Leidseplein, Lilli Marlene, Land of hope and glory en natuurlijk We’ll meet again van Vera Lynn . De beiaardier speelt daarnaast muziek uit de film ‘Schindler’s list’ naast enkele composities zoals Moonlight Serenade van Glenn Miller.