Het idee ontstond doordat beeldend kunstenaar Josien ten Dijk, een expositie over Deventer en de IJssel kwam bespreken met de activiteitenbegeleiders van het Groote & Voorster. Door de samenwerking die daaruit ontstaan is, hebben de bewoners van het Groote & Voorster nu in de tuin hun eigen kunstproject. 

Beelden presentatie 

Het project werd afgetrapt met een beeldende presentatie over de functie van de IJssel voor de stad Deventer en welke bomen en struiken er aan de IJssel groeien. Dit sprak al snel tot de verbeelding van de bewoners, ze herkenden plaatsen langs de IJssel en wisten dat de IJssel belangrijk was voor de stad door de boten die de stad aandeden om handel te drijven.  

Aan de slag met rollers en acrylverf 

De bewoners gingen vervolgens enthousiast aan het werk met rollers en acrylverf. Er werd serieus, hard en geconcentreerd gewerkt. De bladvormen zijn zeker een meter hoog en veertig centimeter breed. Ze werden aan twee kanten gerold met verf. Fanatiek als iedereen was: er werd hard gewerkt en het moest af! 

De tweede ochtend werden de bladvormen bestempeld met foamstempels. Daarnaast was er overleg over de kleuren, de compositie en waar er met de kwast nog wat details aangebracht zouden worden. Ook de derde en laatste ochtend werd er gestempeld met houten stempelvormen. Er werden bloemen gemaakt en veel andere composities. Nu werd er ook met kwasten gewerkt om de stengels en de bladeren erbij te schilderen. Tot volle tevredenheid werd het project hiermee afgerond. 

Expositie 

Onlangs zijn de bladvormen, op een feestelijke wijze, met de bewoners in de tuin geplaatst van het Groote & Voorster. Voorlopig blijven ze daar staan en kunnen ze bewonderd worden door bewoners, familie en bezoekers. Daarnaast zal op het Groote & Voorster, van 1 september tot 31 december 2019, ook de expositie van Josien ten Dijk te zien zijn met schilderijen en tekeningen van Deventer en de IJssel. U bent van harte welkom!