Vrijmetselarij

Vrijheid, verdraagzaamheid en broederschap: drie trefwoorden waarmee de vrijmetselarij kan worden gekarakteriseerd. Vrijmetselarij wordt beoefend in plaatselijke verenigingen, loges genaamd. De vrijmetselaar komt in de loge om een beter mens te worden. Niet om beter te worden dan een ander, maar om zichzelf te verbeteren. Een mens bij wie denken, voelen en willen in harmonie zijn. Om op die manier bij te dragen aan een betere samenleving. Vrijmetselaren zijn overigens gewone mensen, wie niets menselijks vreemd is. Een bekend motto van vrijmetselaars  is daarom ‘Ken uzelf’.

Vrijmetselarij in Deventer

De Loge ‘Le Préjugé Vaincu’ (Het Vooroordeel Overwonnen) werd in Deventer op 9 februari 1784 opgericht, als 21e loge in Nederland. Daarmee is dit de op één na oudste vereniging van Deventer. Op 21 januari 2011 werd een tweede vrijmetselaarsloge opgericht onder de naam ‘Pentagram’, de 301e loge.

Het logegebouw kent een rijke geschiedenis die terug gaat tot 1430. Tijdens de rondleiding vertellen we u hier meer over en nemen we u mee in hoe het pand anno nu gebuikt wordt door de loges. Zo kunt u met eigen ogen de ‘’werkplaats’’ of ‘’tempel’’ bekijken en kennis maken met beide Deventer loges.

Coronaprotocol

Bij entree is een ontsmettingsstation en vragen we u zoals bekend naar uw gezondheid en om uw naam en e-mailadres achter te laten. Mondmaskers zijn aanwezig. Voor de rondleidingen voor maximaal 6 personen (inclusief gids) is een looproute ingesteld. We vragen u ten alle tijde anderhalve meter afstand te houden. Met deze maatregelen kunnen wij u gastvrij ontvangen en er samen met u een mooie dag van maken.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u zich wenden tot secretaris@logepentagram.nl  of  secretaris021@gmail.com.