In het kader van Overijssel Viert Vrijheid presenteren Kunstenlab, De Nieuwe Oost pop en De Perifeer Bang Voor Kunst: een divers programma over de interactie tussen kunst en politiek. Vanaf 5 april t/m 3 juni kunnen geïnteresseerden genieten van diverse discussies over wie er bepaalt of kunst een politieke lading heeft, welke politieke grenzen de kunst verkent, en waarom kunst aan banden gelegd moet worden. Door middel van een tentoonstelling, lezingen, een panelgesprek, een concert en een serie podcasts worden de grote thema’s aangesneden. 

Podcast woensdag 6 mei – online 

Op woensdag 6 mei; de Dag van het Vrije Woord, wordt er via De Nieuwe Oost | pop de derde en laatste podcast uitgezonden van de Bang Voor Kunst podcast serie. In de aflevering wordt besproken of en hoe politiek hiphop de mond probeert te snoeren en of hier recht in te vinden is. 

Panelgesprek woensdag 19 mei – Burgerweeshuis 

Samen met hosts Stijn Schuurman en Dennis Platvoet wordt op woensdag 19 mei om 20:00 vanuit het Burgerweeshuis tijdens een panel onder andere de rechterlijke macht van hiphop besproken. Te gast zijn Angelo Bromet, boeker en talentontwikkelaar bij Melkweg; Natascha Slagtand aka Tasha’s World, mede-oprichter van House of Knowledge; en Zwolse rapper en jongerenwerker Rico, ook bekend van 

Opgezwolle en Rico & Sticks. Het panelgesprek in Burgerweeshuis zal fysiek of online doorgaan en aangepast worden aan de corona-maatregelen. 

Gasten 

Angelo Bromet is boeker en talentonwikkelaar bij Melkweg in Amsterdam. Tijdens Eurosonic Noorderslag 2020 vertelde hij in het panelgesprek ‘De Positieve Invloed van Hiphop en Urban Op de Community’ over zijn ervaring met een drillrapgroep die hij programmeerde. Op hand van de politie werd deze boeking destijds geannuleerd. Tijdens Bang voor Hiphop gaan we met Angelo in gesprek over deze ervaring in een poging om verder uit te diepen hoe hiphop zich in deze tijd tot de rechterlijke macht verhoudt. 

Natascha Slagtand aka Tasha’s World is zangeres en mede-oprichter van House of Knowledge; een talentontwikkelingsinstelling voor urban performing arts. Ook maakt ze deel uit van het adviescomité van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met Natascha benaderen we ons vraagstuk vanuit het oogpunt van iemand die ontvanger van – en beoordelaar van aanvragen voor – subsidie voor hiphop en urban arts is. 

Rico maakte naam als onderdeel van de driekoppige Zwolse hiphopformatie Opgezwolle en later met Rico & Sticks. Door middel van een samenwerking met Travers Welzijn en Hedon, genaamd De Fakkelteit, gebruikt Rico zijn opgedane kennis en ervaring om Zwolse jongeren verder te helpen. Twee keer per week biedt hij hiermee jongeren de gelegenheid om zich te ontwikkelen met behulp van hiphop en rap. Rico’s ervaring als hiphopartiest en het feit dat hij zo dicht bij de nieuwe generatie staat geeft een vers perspectief aan de discussies. 

Volledig programma Bang voor Kunst 

5 april Podcast Bang voor Kunst 

19 april Podcast: Bang voor Kunst, de tentoonstelling 

24 april t/m 3 juni Tentoonstelling Bang voor Kunst in Kunstenlab 

6 mei Podcast Bang voor Hiphop 

19 mei Panelgesprek Bang voor Hiphop in Burgerweeshuis 

30 mei Lezing John Heymans + concert Kraftformer in Kunstenlab 

3 juni Lezing Jonas Staal 

Voor meer informatie, bekijk gerust de website van De Nieuwe Oost | pop en het Facebook event voor Bang Voor Hiph