Het nieuwe stadslied gaat over de man achter de Balkonbeweging, Jos Harmelink. Met dit mobiele concertconcept brengt Jos sinds het begin van de coronacrisis muziek, gedichten en theater naar de woon- en zorginstellingen in de gemeente Deventer. Stadstroubadour Van Veen treedt zelf ook op namens de Balkonbeweging en hij vindt het een belangrijk initiatief: “Zeker aan het begin waren er zoveel ouderen die letterlijk hun deur niet uit mochten. Dat was schrijnend en het was mooi dat we van een veilige afstand muziek voor hen konden maken.” De muzikanten van de Balkonbeweging zorgden samen voor meer dan 130 optredens bij verzorgingstehuizen. Van Veen kreeg van Humanitas het verzoek om Jos zelf een keer in de schijnwerper te zetten. Terecht, vindt hij.

 

Harmelink kwam al snel nadat de lockdown begon in actie. “Ik wilde iets doen voor de ouderen die eenzaam in hun kamers zaten opgesloten, maar ook voor de muzikanten en andere artiesten die plotseling zonder werk kwamen te zitten. Door deze optredens konden ze toch nog wat inkomsten genereren en actief blijven. Daarnaast leek het me verstandig om de optredens gecoördineerd en in overleg met de instellingen te laten verlopen.” Daardoor ontstond een spontane samenwerking tussen zorginstellingen en kunstinstellingen zoals Kunstcircuit en De Nieuwe Oost.

 

Van Veen vindt het heel mooi dat Harmelink zoveel tijd en energie in het project heeft gestopt. “Jos probeert steeds te kijken naar wat er wél kan. We konden niet naar binnen dus speelden we versterkt onder de open ramen. Maar die panden zijn best groot, waardoor niet iedereen het kan horen. Om dat op te lossen maakte hij kleine mobiele geluidsinstallaties met accu’s waardoor hij om het gebouw heen kon lopen met de artiesten. Zo kon er onder elk raam gezongen worden.

“Het lied is een ode aan zowel Jos als de Balkonbeweging geworden. Jos speelde zelf ook een aantal malen onder de balkons, maar ditmaal wordt er voor hem gespeeld”, aldus Van Veen.

Coronaproof

In verband met de huidige coronamaatregelen is het bij deze editie niet mogelijk om te komen luisteren. Wel wordt de song opgenomen en uitgezonden door Deventer radio en televisie. De songs en interviews zijn ook terug te vinden via www.stadstroubadourdeventer.nl.