Deventer Doet, voorheen de Vrijwilligerscentrale Deventer, werkt samen met de ANWB aan de invoering van het mobiliteitsproject AutoMaatjeAutoMaatje werkt simpel: je reserveert 2 dagen van tevoren een rit en op de afgesproken tijd en locatie komt een vrijwilliger je met zijn/haar auto ophalen, wegbrengen en weer thuis afzetten. De kosten zijn 30 eurocent per kilometer.

Het project bevindt zich nog in de opstartfase, zegt Deventer Doet-directeur Rob de Jong. Hij is blij met het uitgesproken commitment van de gemeente om van AutoMaatje een succes te maken en heeft er alle vertrouwen in dat zich voldoende vrijwillige chauffeurs zullen aandienen. “We verwachten er heel veel van. Bij de centrumbus stonden de vrijwilligers destijds in de rij.” De Jong benadrukt dat het beslist niet de bedoeling is ‘de taxi of bus in de wielen te rijden.’

Zeker in coronatijd kan AutoMaatje een bijdrage leveren in de strijd tegen de oprukkende eenzaamheid. Mensen komen hierdoor immers met elkaar in contact, maken een praatje, helpen elkaar en dit kan iemand enorm helpen die door omstandigheden lang van sociale contacten verstoken is gebleven. De Jong verwacht dat AutoMaatje in januari van start gaat en in de loop van 2021 over de wijken/kernen wordt uitgerold.

Met het 2e project, telefooncirkels, mikt Deventer Doet expliciet op het helpen van mensen in de gemeente die zich eenzaam voelen. De Jong: “Er zijn al veel partijen, zoals de Zonnebloem, die een eigen telefooncirkel hebben. Wij gaan al deze initiatieven bundelen.” Door een goede coördinatie de telefooncirkels optimaal inzetten, is de achterliggende gedachte. Voor de feestdagen hoopt Deventer Doet hiermee te beginnen.

“Praat niet alleen over het oplossen van eenzaamheid maar doe er iets aan”, luidt de persoonlijke oproep van De Jong aan álle Deventenaren. “Jij kent je eigen straat het best. Probeer het daar te organiseren. We hebben heel veel ogen en oren nodig om te achterhalen waar de mensen zitten die zich eenzaam voelen. Kijk wie je vriendelijk kunt benaderen of begroeten. Maak eens een praatje of drink samen op veilige afstand een kop koffie.”

Met de bereidheid iets voor een ander te doen, zit het in Deventer volgens De Jong wel goed. De gemeente telt ongeveer 40.000 vrijwilligers. Er komt, zo schetst hij, nu veel extra vrijwilligerskracht vrij doordat vrijwilligers bij hun eigen club of organisatie niet aan de slag kunnen door de coronabeperkingen. Misschien kan of wil een deel wel aan de slag voor AutoMaatje of de telefooncirkels van Deventer Doet.

Voor meer informatie over de 2 nieuwe projecten kun je een mail sturen naar rob@deventerdoet.nl. Wie meer wil weten kan terecht op de website DeventerDoet.