Eerder kwam Auping in de categorie ‘consumptiegoederen’ al als winnaar uit de bus, en de bedden- en matrassenfabrikant uit Deventer heeft nu ook de hoofdprijs ‘Circular Award Business’ in de wacht gesleept. De Circular Awards gaan naar de meest innovatieve producten of projecten die laten zien wat circulaire economie kan betekenen voor Nederland. 

De prijs werd uitgereikt door Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Jan-Joost Bosman, CEO Auping, nam de award met trots in ontvangst. “Het afgelopen jaar hebben we een absolute doorbraak gerealiseerd met het naar de markt brengen van een 100% circulaire matras.

De verschillende inzendingen werden beoordeeld door een vakjury, allemaal experts op het gebied van circulaire economie. De jury – die uiteindelijk samen met het publiek tot een definitieve keuze kwam – beoordeelde alle projecten op circulariteit, schaalbaarheid, samenwerking en het businessmodel. De jury was lovend over het feit dat de ‘Revive‘ matras van Auping volledig circulair is. 

Jan-Joost Bosman, CEO Auping, nam de award met trots in ontvangst. “Het afgelopen jaar hebben we een absolute doorbraak gerealiseerd met het naar de markt brengen van een 100% circulaire matras. Alleen in Nederland worden al 1,5 miljoen matrassen per jaar weggegooid. In Europa zijn dat er op jaarbasis 35 miljoen”, licht Bosman toe. Matrassen zijn slecht recyclebaar en het grootste deel wordt op dit moment verbrand. De ‘Revive‘ matras, ontwikkeld in samenwerking met DSM-Niaga, biedt de oplossing hiervoor. Het is een kwalitatief hoogwaardig matras waarvan alle materialen geschikt zijn voor hergebruik in een nieuwe matras. “We bieden deze matras ook aan in een leaseconstructie. Een volledig gesloten loop dus die mogelijkheden biedt voor zowel refurbishment als recycling, maar altijd zonder downcycling. De techniek stellen we open voor andere producenten”, aldus Bosman.  

De Circular Awards zijn een initiatief van Nederland Circulair!, in samenwerking met het Rijksbrede Programma ‘Nederland Circulair in 2050’.