In het tweede kwartaal van 2018 kwamen 330 Turkse asielzoekers en nareizigers naar Nederland. In het eerste kwartaal waren dat er nog 185. Sinds de mislukte staatsgreep in juli 2016 komen er meer Turkse asielzoekers naar Nederland. Turken vormden het tweede kwartaal, na Syriërs (1 345) en Eritreeërs (1 145), in aantal de derde groep onder de asielzoekers en nareizigers. 

Sinds juli 2016 hebben ongeveer 30 duizend Turken asiel aangevraagd in landen van de Europese Unie. De meesten vroegen asiel aan in Duitsland, Griekenland en Frankrijk. Bijna 1 200 deden dat in Nederland. Voor de EU als geheel lag de piek in de aanvragen in het najaar van 2017. 

Totaal aantal asielzoekers en nareizigers afgelopen jaar stabiel 

In totaal kwamen er in het tweede kwartaal van dit jaar 6 315 asielzoekers en nareizigers naar Nederland. Na de piek in het aantal asielaanvragen in de tweede helft van 2015 en de daarop volgende piek in het aantal nareizigers aan het einde van 2016 en het begin van 2017, is het aantal asielzoekers en nareizigers de afgelopen vier kwartalen stabiel. 

Veel minderjarigen onder Eritreeërs 

Onder de Eritrese asielzoekers en nareizigers bevonden zich het tweede kwartaal van 2018 relatief veel minderjarigen, 54 procent. Bijna de helft waren vrouwen. Bij asielzoekers en nareizigers uit Turkije en Syrië ging het in ongeveer een derde van de gevallen om jongeren (tot 18 jaar) en in ongeveer 40 procent van de gevallen om minderjarige of volwassen vrouwen. 

Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.