In deze brochure zijn zeer indrukwekkende persoonlijke verhalen opgenomen inclusief 4 fietsroutes en 1 autoroute die leiden langs luisterstenen, herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea in Salland en Twente. De fietsroutes zijn uitgezet via de knooppunten van het huidige fietsroutenetwerk. 

In 2015 werden er in 7 gemeenten (Deventer, Raalte, Olst-Wijhe, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden) luisterplekken gecreëerd. De luisterverhalen vertellen in drie minuten op een laagdrempelige manier over grote en kleine gebeurtenissen die tijdens de bevrijding plaats hebben gevonden rond die plek. Na het realiseren van de zeven luisterplekken heeft de projectgroep Liberation Route Salland en Twente aan Marketing Oost de opdracht gegeven om producten te ontwikkelen rondom deze luisterplekken om zo meer aandacht te geven aan de Liberation Route en de verhalen rondom de bevrijding in deze regio’s. 

Het eerste resultaat zijn vier fietsroutes en één autoroute. Deze routes leiden niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere herdenkingsmonumenten, oorlogsbegraafplaatsen, historische locaties en musea. Deze zijn gebundeld in het boekje ‘Beleef de bevrijding in Salland en Twente. Het routeboekje is voorzien van de verhalen van de luisterplekken en andere indrukwekkende persoonlijke verhalen rondom de bevrijding van Salland en Twente. Dankzij deze routes kan men nu op een actieve wijze kennis nemen van de bevrijding door de geallieerden en van enkele lokale ingrijpende gebeurtenissen uit de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog.