Door de coronacrisis is de vraag naar personeel in veel sectoren afgenomen. Toch zijn er nog altijd sectoren met goede perspectieven op werk. 

In augustus afname WW-uitkeringen in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe 

Eind augustus 2020 verstrekte UWV 9.803 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van juli is dit een afname van 3,2% (-323 uitkeringen). Dat is iets meer dan de landelijke afname van 3,0%. De daling in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe komt onder andere door een afname vanuit de horeca. Na de sterke toename van WW-uitkeringen aan het begin van de coronacrisis ontstaat er nu meer vraag naar horecapersoneel. De enige sector met een duidelijke toename van het aantal WW-uitkeringen is het onderwijs. In het onderwijs lopen veel tijdelijke contracten af voor de zomervakantie. Na de zomervakantie vinden zij vaak weer werk. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De regionale stijging is 19,4%, oftewel 1.590 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+23,3%).  

Afname WW-uitkeringen in augustus in Twente 

Eind augustus 2020 verstrekte UWV 9.905 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van juli is dit een afname van 4,0% (-412 uitkeringen). Dat is meer dan de landelijke afname van 3,0%. De daling in Twente komt onder andere door een afname vanuit de horeca. Na de sterke toename van WW-uitkeringen aan het begin van de coronacrisis ontstaat er nu meer vraag naar horecapersoneel. De enige sector met een duidelijke toename van het aantal WW-uitkeringen is het onderwijs. In het onderwijs lopen veel tijdelijke contracten af voor de zomervakantie. Na de zomervakantie vinden zij vaak weer werk. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Twente is 21,6%, oftewel 1.757 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+23,3%).  

WW-uitkeringen in Regio Zwolle nemen af in augustus 

Eind augustus 2020 verstrekte UWV 7.459 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van juli is dit een afname van 2,8% (-214 uitkeringen). Dat is iets minder dan de landelijk afname van 3,0%. De daling in Regio Zwolle komt onder andere door een afname vanuit de horeca. Na de sterke toename van WW-uitkeringen aan het begin van de coronacrisis ontstaat er nu meer vraag naar horecapersoneel. De enige sector met een duidelijke toename van het aantal WW-uitkeringen is het onderwijs. In het onderwijs lopen veel tijdelijke contracten af voor de zomervakantie. Na de zomervakantie vinden zij vaak weer werk. 

Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen hoger. De stijging in Regio Zwolle is 16,4%, oftewel 1.050 uitkeringen. Deze toename is kleiner dan de landelijke stijging het afgelopen jaar (+23,3%).  

Minder tekorten, nog wel kansen 

Het coronavirus heeft grote invloed op de arbeidsmarkt in Overijssel en Gelderland Noord. De spanning op de arbeidsmarkt neemt af: gemiddeld zijn er minder vacatures en meer werkzoekenden dan voor de coronacrisis. Bij beroepen in bijvoorbeeld de horeca is dit duidelijk zichtbaar. In deze sector werken veel jongeren, vaak met tijdelijke (uitzend)contracten. Veel van hen verloren in het begin van de crisis hun baan. Daardoor steeg het aantal WW-uitkeringen het meest onder jongeren. Op dit moment nemen de WW-uitkeringen aan jongeren juist het sterkst af. Zij vinden nu weer sneller werk, onder andere in de horeca. Toch is de personeelsbehoefte van veel horecaondernemers momenteel kleiner dan voor de crisis en dat blijft naar verwachting voorlopig ook zo. 

Tegelijkertijd zijn er nog steeds sectoren en beroepen met personeelstekorten. Zo blijven werkgevers moeite houden om specifiek technisch en ICT personeel te vinden. Hier liggen dus kansen voor werkzoekenden. Dit was duidelijk te zien bij de online banenmarkt van 1 september in Twente en Regio Zwolle, waar in een groot deel van de ruim 500 aangeboden vacatures naar technici en ICT’ers werd gevraagd. 

Om deze inzichten verder in beeld te brengen ontwikkelde UWV een dashboard met gegevens uit de spanningsindicator arbeidsmarkt. Hiermee is snel en eenvoudig de spanning per kwartaal, regio en beroepsklasse in te zien. Bekijk het dashboard spanningsindicator, dat u kunt openen via https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/cijfers/arbeidsmarktdashboards/.