• Handen wassen 

Welke plekken worden dagelijks door verschillende handen aangeraakt? Denk bijvoorbeeld aan, deurklinken, trapleuningen, speelgoed of klimrekken. Na gebruik is het goed om je handen te wassen. Handen wassen doe met water en zeep, van binnen naar buiten en 20 seconden lang. Daarna droog je je handen met een papieren doekje.  

Tip: wist je dat het liedje ‘Happy Birthday’ ook 20 seconden duurt?  

  • Spullen van buiten, in een aparte ruimte 

Ben je net buiten geweest? Je jas, schoenen en speelgoed waarmee je naar buiten bent geweest kunnen bacteriën meenemen. Het is goed om ze daarom eerst in een aparte ruimte te laten wanneer je naar binnen komt. Als je binnenkomt is het goed om direct je handen te wassen.  

Tip: In de buurt van de ingang kan je een briefje ophangen, zo vergeet je het niet! 

  • Speelgoed vaker wassen 

Speel je buiten met een bal of ander speelgoed? Deze kan je schoon houden door ze vaker met een sopje te wassen en af te drogen met een papieren doekje. Dit kan je doen voor- en na dat je buiten bent geweest.  

  • Telefoon en tablet schoonmaken 

Gebruik je een telefoon, tablet of computer? Dan kun je deze aan het begin- en einde van de dag afnemen met een doekje. Er zijn speciale doekjes voor het schoonmaken van je telefoon, tablet of computer. Ook kan je een papieren doekje met een klein beetje sop gebruiken. Vraag je ouders om hierbij te helpen. Maak je scherm, toetsen en muis goed schoon en droog af met een papieren doekje. Je telefoonhoesje kan je laten weken in een warm sopje voor ongeveer 10 minuten en daarna afnemen met een papieren doek.  

  • Doekje gebruikt? In de wasmand!  

Heb je net iets schoongemaakt met een stoffendoekje? Goed bezig! Vergeet niet dit doekje na gebruik in de wasmand te leggen, zodat deze straks weer fris en schoon is.