Herdenken in Deventer 

Jaarlijks wordt op meerdere plekken binnen de gemeente Deventer stil gestaan bij de prijs en waarde van vrijheid. Dit jaar kan dat niet op de manier waarop we dit gewend zijn. Toch is vrijheid het herdenken waard en voelen we de waarde ervan misschien wel meer dan ooit. Daarom blijven we op 4 mei de oorlogsslachtoffers herdenken. Samen in verbondenheid, vanuit onze huizen.  

Uitzending Deventer herdenkt 

Bijdragen uit de verschillende herdenkingen en beelden van monumenten in Deventer en de omliggende dorpen zijn verzameld in een filmopname. De opname wordt vóór en na de nationale herdenking uitgezonden via televisie (Drtv) en internet. Kijk en luister mee naar een toespraak van onze burgemeester, naar singer songwriter Minka Hebing, stadsdichter Robin Bleeker en de persoonlijke verhalen van nabestaanden.  

Uw bloem laten leggen 

Ook is het mogelijk om vanuit huis een bloem neer te leggen bij één van de monumenten in of in de dorpen rondom DeventerHet leggen van een bloem kost 1 euro. Hiermee ondersteunt u meteen de lokale bloemist. Bloemen kunnen tot en met 30 april worden besteld. U geeft zelf aan bij welk monument u de bloem wilt leggen. De bloemist zorgt ervoor dat uw bloem op 4 mei bij het betreffende monument wordt gelegd.  

Bloemen laten leggen kan bij één van de volgende monumenten: 

Deventer: Verzetsmonument Grote Kerkhof, Indiëmonument, Twentolmonument, Verzetsmonument Verzetslaan/ Churchillplein en Etty Hillesum monument. Of bij een monument in Bathmen, Diepenveen, Lettele, Okkenbroek of Oxe.  

Bestellen en betalen 

U bestelt een bloem door 1 euro (of een veelvoud hiervan) over te maken naar rekeningnummer NL80 ASNB 0708240178 t.n.v. 4 mei comité Deventer onder vermelding van ‘bloem monument <naam monument of naam kern rondom Deventer’. Voor iedere euro die op deze manier is gedoneerd, wordt er een bloem gelegd.  

Bedrijven en instellingen 

Wilt u namens uw bewoners, medewerkers of leden een bloem bestellen? Dan werkt dit op dezelfde wijze. U kunt een bedrag naar keuze overmaken naar bovenstaand rekeningnummer. Desgewenst kunt u ook de naam van uw organisatie of instelling vermelden.   

Kranslegging en erewacht  

Bij de monumenten waar anders een herdenking zou plaatsvinden, legt de gemeente een krans namens alle burgers. Ook worden er rond 20.00 uur erewachten opgesteld. U wordt nadrukkelijk gevraagd om de monumenten op 4 mei niet te bezoeken. Mocht u toch een bloem willen leggen, doet u dit dan via www.4meideventer.nl.   

Vlag 

Een belangrijk symbool tijdens de herdenking op 4 mei en het vieren van vrijheid op 5 mei is de vlag. Daarom willen we u vragen om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei kunt u deze vlag uitsteken om de vrijheid uit te dragen als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd.  

Thuis herdenken

Zoals ieder jaar wordt tijdens de Nationale Herdenking om 19.58 uur het signaal Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte om 20.00 uur. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept alle blazers van Nederland op het Taptoe signaal mee te spelen vanuit huis. Na de twee minuten stilte klinkt het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis mee te zingen.   

Nationale herdenking 4 mei

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Koning Willem-Alexander houdt tijdens de herdenking een toespraak. De Nationale Herdenking wordt live uitgezonden door de NOS.