Namens twee Deventer ondernemers werd het conceptplan New Digital Hanse besproken, waarvoor in 2019 een proefproject wordt beoogd. Deze proef zal bij doorgang als opmaat gelden voor een nieuw netwerk van digitale platforms, dat mensen in verschillende Europese steden en regio’s met elkaar verbindt.
Dertigjarige samenwerking
NetSib Foundation sprak in Sibiu met verschillende betrokkenen over het festival Focus op Roemenië, dat eind 2019 in Deventer plaatsvindt. Een cultureel project met dwarsverbanden naar onderwijs, bedrijfsleven en overheden, in samenwerking met Roemeense en Nederlandse partners. Dat plaatsvindt tijdens het jaar dat Roemenië de Europese Commissie voorzit en de eerste EU Top na Brexit organiseert in de stad Sibiu. Sibiu draagt in 2019 ook de titel Gastronomische Regio van Europa, het jaar waarin het dertig jaar geleden is dat de omwentelingen in Centraal- en Oost Europa,
waaronder Roemenië, plaatsvonden. Sinds die tijd werken Deventer en Sibiu al samen.
Overleg over beide projecten vond plaats met de gemeente Sibiu, het district Sibiu, de kamer van koophandel, bedrijven, business clubs, onderwijs- en culturele instellingen en NGO’s. Met resultaat: er is concrete interesse voor samenwerking en deelname.
Deventer Beeldbijbel
Tijdens de officiële ontvangsten door onder andere burgemeester Astrid Fodor en president Daniela Cimpean van het district Sibiu, werd aan beide de zojuist verschenen Deventer Beeldbijbel overhandigd in het kader van 1250 jaar Deventer.
Op eervolle uitnodiging nam de delegatie uit Deventer als speciale gasten deel aan het 25e Astra Internationaal Film Festival in Sibiu 2018. Enkele organisaties uit Deventer, waaronder Filmhuis de Keizer, werken vanaf 1994 samen met Astra Film Studio, de organisator van dit festival, dat sindsdien
is uitgegroeid tot toonaangevende speler in Centraal- en Zuidoost Europa.
Het werkbezoek werd georganiseerd door NetSib Foundation en de gemeente Deventer, in samenwerking met lokale partners in Deventer en Sibiu.